Немушти језик

Немушти језик - Раде Тепавчевић и Немања Миленковић
Освешћујући паралеле унутар њихових пракси новосадски аутори, Раде Тепавчевић и Немања Миленковић, из различитих перспективи представљају сопствене доживљаје односа људи и животиња у савременом друштву. Поентирајући одређену животињу чију улогу унутар тог односа константно преиспитују, стварају ликовне поетике кроз које пружају лични став и постављају питања која не захтевају од посматрача моментални одговор. Остављањем простора да се редефинишу сопствени морални и етички ставови, отварају дијалог који актуализује универзалне проблематике данашњег друштва.

Користећи се адвертајзинг триковима, Раде Тепавчевић кроз форму огласа сликарским поступком креира сцене из сопственог окружења чији је главни актер пас, човеков најбољи пријатељ. Употребом текста концизне форме, градивног елемента сваке ситуације, пренаглашава се суштина изостављањем свих сувишних речи из познатих народских узречица. Комбинација ова два лајтмотива добитна је за Тепавчевићеву намеру да створи слике пуне ироније, апсурда и баналоности које нам јасно указују на знак једнакости који смо ставили између живих бића и ствари.
Интересовање Немање Миленковића за однос животиња и људи у савременом друштву проистиче из личног ангажмана у пољу активизма за животињска права. Измештање из зоне комфора, преиспитивање и реорганизовање животних навика посматрача његовог рада представљају ауторове основне намере. Процес почиње истраживањем данашњих индустрија које свој профит постижу нехуманим односом према животињама, те тиме изнова доводе у питање ставове друштва и појединца. Резултат истраживања манифестује се, у овом случају, приказом обезглављеног јелена који својом симболиком одражава колективне животињске жртве индустрије лова, користећи се медијима цртежа и инсталације.
Раде Тепавчевић рођен је 1994. год. Завршио основне академске студије на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић, смер сликарство. Тренутно похађа мастер студије на истом факултету под менторством проф. Драгана Матића. Од 2014. године активно излаже на 30 групних изложби и имао је 10 самосталних изложби. Добитник је неколико награда од којих су најзначајније награда из фонда „Миливој Николајевић“ за цртеж/студију 2014. године као и Годишњу награду Департмана ликовних уметности за најуспешнији уметнички рад из уметничке дисциплине сликање 2017. године на Академији уметности у Новом Саду. Био је на резиденцијалном боравку на летњој Академији ликовних уметности у Салзбургу у Аустрији под менторством Pauline Olowske . Поред сликарства, бави се илустрацијом и дизајном. Тепавчевић кроз своје радове алегорички представља односе људи и животиња (паса) у савременом друштву.
Немања Миленковић, рођен је 1996. године у Новом Саду. Завршио средњу школу за дизајн Богдан Шупут, смер ликовни техничар. Студент IV године Академије уметности у Новом Саду на студијском програму Сликарство у класи професора Драгана Матића. До сада је свој рад приказао на шест самосталних изложби, а учествовао је на преко 25 групних изложби и неколико креативних радионица у земљи и иностранству. Добитник је неколико признања и награда. Стипендиста је Доситеје – Фонда за младе таленте 2018/2019. године коју додељује Министарство омладине и спорта. У свом раду примарно истражује однос људи и животиња у савременом друштву, истражујући простор колективног идентитета, односно идентитета индивидуе.