САЈАМ КЊИГА И ГРАФИКЕ 2019 - Non imprimatur или цензура у библиотекарству и издаваштву, Дејан Вукићевић

У издању Библиотеке „Влада Аксентијевић“, Обреновац и Библиотеке „Димитрије Туцовић“, Лазаревац објављена је књига Дејана Вукићевића „Non imprimatur или цензура у библиотекарству и издаваштву“.

У предлогову овог издања аутор наводи:
„Централно место заузимају поглавља о цензури у библиотекама и библиотекарству уопште, најчешће процепе кроз које се цензура увуче у библиотеку, библиоцидима разних врста, о томе како је амерички Федерални истражни биро створио програм Будност у библиотекама, а библиотекари „схватилиˮ да се будност односи на угрожавање грађанских слобода, приватности и поверљивости информација.
Биће речи и о (веома) посебним фондовима, толико посебним да их је немогуће користити, или је могуће с (веома) посебном дозволом, о разним Д фондовима, Спецхранима, Пакловима, Тајним коморама.
Посебно поглавље посвећено је и цензури приватних библиотека, а следећа три проблемима везаним за цензуру у библиографији као круцијалном делу библиотекарства, и (веома) посебној врсти чувених дуговековних библиографија познатих под именом Index librorum prohibitorum.
На крају дат је осврт на најновије доба, односно двадесет и први век и један специфичан случај о којем се засигурно није довољно говорило у јавности – једини ововековни случај судске забране једне књиге у Србији (Мит о Холокаусту). А на самом крају су и, крајње логично, закључне мисли на тему цензуре или, колоквијалним речником речено – „свођење рачуна”…
На крају се налази и библиографија од 670 библиографских јединица на тему цензуре. То је заправо литература коју сам успео да консултујем, али и она на коју је упућивала грађа коју сам користио и такве јединице означаване су звездицом, што значи да ове потоње нисам успео да видим.“