Календар свих културних дешавања у граду

Изложба Драгане Франсен-Бојић

Реминисценција
Успомене и завичај , сећање и носталгија, детињство, рат, светлост , тама... Драгана Бојић сликом путује кроз време и води нас на места која су на њу оставила најснажнији утисак.
Користећи графику као начин визуелног приказивања, ствара серије сликa различите тематике. Ликовни опус подељен је на три целине: Серија слика Прозори и велови, Серија Пејзажи из
сећања и серија слика Сећање на детињство. Изражава себе слободним коришћењем линије, боје , текстуре, облика и простора, бавећи се у фазама нефигурације уметничког израза, вечитим темама, као што је супротстављање светлости и таме. У техници дрвореза светлост и тама егзистирају као спонтана и чулна веза унутрашњих осећања. Апстрактним уметничким језиком успева да помири супротности и пронађе фину линију склада и хармоније.

„Минијатура на зрну грашка“

Збирка минијатурне књиге Народне библиотеке Србије највише на српском па онда на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику садржи белетристичке књиге (Горски вијенац Петра II Петровића Његоша на српском и мађарском, песме Едгара Алана Поа на француском, кратке приче Мирослава Јосића Вишњића и др.), монографске књиге (Комунистичке партије Југославије или личности – песника Александра Сергејевича Пушкина, Шандора Петефија, Хајнриха Хајнеа), језичке речнике, мали број теолошке литературе, неколико политичких памфлета и др. Из фонда се посебно издвајају две ултра-микро-мини немачке књиге димензија 6 x 6 мм и Ратни манифест краља Фрање Јосипа I из 1914. димензија 24 х 22 мм.

Отварање изложбе и разговор о монографији НА ЛИВАДИЦИ ВЕЧНОСТИ

У уторак, 17. септембра 2019. године у 19 часова у Универзитетској галерији биће представљена монографија НА ЛИВАДИЦИ ВЕЧНОСТИ  и истоимена документарна изложба. 

Изложба "Небески ловци"

Изложбом "Небески ловци", аутори желе да на научно - популаран начин истакну значај птица грабљивица за природу, обзиром да се птице грабљивице налазе на врху ланаца исхране и у данашње време представљају једну од најугроженијих група птица. Изложба је намењена широј публици свих узраста и нивоа образовања.

Изложба графика Слободана Радојковића

Изложба графика, Слободана Радојковића, професора на Факултету ликовних уметности у Нишу.

"Моје бивше, моји бивши"

Данијел Ц. Џексон

МОЈЕ БИВШЕ, МОЈИ БИВШИ

"Classical Sounds 2019" | J.S. Bach's music

"Opera Nova & Kragujevac orchestra" Вас позивају да присуствујете концерту на којем ће се извести дела једног од највећих композитора свих времена - Ј.С.Баха. На програму су :
Brandeburg concerto No3
Cantates BWV 4, BWV 12

"Опет плаче, ал` сад од среће"

Новица Савић

ОПЕТ ПЛАЧЕ, АЛ’ САД ОД СРЕЋЕ

Al Nour Wal Amal оркестар из Египта

Al Nour Wal Amal камерни оркестар из Египта је јединствени оркестар на свету којег чине слепе жене музичари које изводе западну класичну и оријенталну музику.Оркестар обухвата све четири секције инструмената : жичани, дувачки лимени и удараљке и музичари наступају без читања нота на Брајевом писму или у зависнисти од палице маестра. Оркестар је састављен од 27 музичара, од којих је 13 узраста школске деце између 12 и 18 година, и 14 универзитетских студената.

Delaney Davidson

Дилејни Дејвидсон је новозеландски господин и пробисвет који поседује један од најзанимљивијих вокала у модерној рок музици. Вокал који ћете моментално препознати, ако га чујете пре тога. Не само што је јединствен и сугестиван, већ је истовремено мрачан и меланхоличан, а на моменте такав да леди крв у жилама. Bowie + Murphy + Brel на неконвенционални и ишчашени кантри начин који Дилејни складно меша са другим, махом европским стиловима.

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ:

Отварање изложбе фотографија „Дом омладине“, Предрага Цилета Михајловића

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ
Изложба фотографија из историје Дома омладине Крагујевац

Дистопијски конструктивизам

Изложбу ће отворити Ђорђе Савић

ОПСКУРНЕ СТРАСТИ У АТОМИЗИРАНОМ ДРУШТВУ

"Отац"

АУГУСТ СТРИНДБЕРГ

ОТАЦ

Пројекција филма „Чворови, документарни филм о духу једне сцене“, Филмске радионице Дома омладине

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНE
„Чворови, документарни филм о духу једне сцене“, Филмске радионице Дома омладине

Промоција часописа "Крило"

У промоцији новог, трећег броја часописа "Крило" учествоваће: Живота Пушкин Марковић, Александра Ђорђевић, Емилија Живојиновић, Света Маџаревић, Раденко Бјелановић, Слободанка Луковић, Војислава Латковић, Никола Ђуран, Зоран Спасојевић и Ивона Ђорђевић Модератор програма: Сања Живковић

Премијера представe Савременог позоришта Крагујевац- „Човече ти си млад“

Представа настала поводом седамдесетогодишњице Дома омладине Крагујевац, а у продукцији Савременог позоришта Крагујевац. Учествују Невена Кочовић, Сара Симовић и Александар Петковић. Режија Ђорђе Нешовић

Премијера представe Савременог позоришта Крагујевац- „Човече ти си млад“

Представа настала поводом седамдесетогодишњице Дома омладине Крагујевац, а у продукцији Савременог позоришта Крагујевац. Учествују Невена Кочовић, Сара Симовић и Александар Петковић. Режија Ђорђе Нешовић

Представљање књиге песама Калфин калфа

У свом пјесничком опусу, који није мали, Шабан Шаренкапић рефлектује нешто што се ни у савременом свијету ни у овом нашем, балканском, измученом па можда стога посебиченом, више не помиње: доброту и солидарност. Он велики број својих пјесама посвећује онима до којих му је стало, често и писцима и списатељицама с којима суосјећа у несрећи и животним недаћама – и та нам поезија зато носи свјетло из даљина.

Прва реприза представe Савременог позоришта Крагујевац- „Човече, ти си млад“

Представа настала поводом седамдесетогодишњице Дома омладине Крагујевац, а у продукцији Савременог позоришта Крагујевац. Учествују Невена Кочовић, Сара Симовић и Александар Петковић. Режија Ђорђе Нешовић

"Ко нема у вугла, гугла"

Петра Цицварић

КО НЕМА У ВУГЛА, ГУГЛА

Алмир Мешковић и Даниел Лазар Дуо

Алмир (БиХ-хармоника) и Даниел (Србија-виолина) са својим разноврсним музичким талентима и способностима чине дуо који је врло посебан. Обојица имају сличан развојни пут, кренувши са класиком али су у току образовања заволели и завладали и традиционалном народном музиком. Упознали су се на мастер студијама на краљевској музичкој академији у Ослу крајем 2012 године, од тог момента су почели да истражују и да граде свој лични музички израз. Одмах су увидели да је њихово позамашно знање из области традиционалне музике Босне,Србије и Румуније, виртуозитет, техничке и музичке предиспозиције класичне музике, слобода импровизације али и ново стечено познавање скандинавског звука карта на коју су морали да одиграју.

Концерт школе модерне музике „Октава“

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ: Концерт школе модерне музике „Октава“

Фестивал Богатство Различитости

Други Фестивал "Богатство различитости" који под покровитељством Министарства кулуре Србије и Скупштине Града Крагујевца окупља културно уметничка друштва националних мањина из различитих крајева земље. Заједнички концерт је планиран за петак 27.09. од 20 сати у Кљажевско српсом театру а у суботу 28.09. наступи ће бити на више градских тргова.

Европска ноћ истраживача 2019

Када кажемо да ће ове године Европска ноћ истраживача у Србији бити већа него икад, не претерујемо! Чак двадесет девет градова широм земље придружиће се нашој научној авантури, што је највећи број до сада. Али то не треба много да те чуди – ипак је ово јубиларна, десета по реду ноћ посвећена истраживачима у Србији. Европско научно дружење, које се сваког септембра истовремено одржава у свим крајевима Европе, у нашој земљи организује се по десети пут!

Концерт бендова који имају своје корене у Дому омладине Крагујевац

Концерт бендова: „КБО“, „Освајачи“, „Пропаганда 117“, „Исток иза“, „ЧБС“, „Попечитељи“, „Епилог“ „Ником ништа“ , „Stone slipper“ + гости изненађења

Концерт Бас и стега

Састав Бас и Стега настао је у августу 2011. године. Оригиналну поставу чинили су Синиша Ступар (бубњеви), Мирослав Секулић Бата (бас), Стеван Ђорђевић (гитара/пратећи вокал) и Драган Влајић Гале (гитара/вокал). Име је настало игром речи и спајањем почетних слогова имена чланова: Ба (Бата), Си (Синиша), Сте (Стева), Га (Гале).

"Негри"

ЈОАКИМ ВУЈИЋ

НЕГРИ или ЉУБОВ КО СОЧЕЛОВЕКОМ СВОЈИМ

ЈЕДНО ЈАВНО ПОЗОРИШТЕ У ТРИ ДЕЈСТВИЈА СПИСАНО ЈОАКИМОМ ВУЈИЋЕМ

Представа Драмског студија Дома омладине-„Моћни ренџери не плачу''

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ

Представа Драмског студија Дома омладине-„Моћни ренџери не плачу“

Текст - Тијана Грумић
Режија - Братислав Јанковић
Играју:
AНA - Милица Вранеш
TATA - Нађа Петухов
БАБА - Јелена Анђелковић
МИЛОШ МОЋНИ РЕНЏЕР - Милица Јововић

Отварање изложбе слика и цртежа Богдана Мишчевића и промоција романа "Боје Ботичелијевог гласа"

Богдан Мишчевић рођен је 1936. године у Кордуну, али га је љубав према литератури упутила у Београд, а већ 1963. одлази у Париз, да би се остварио као сликар. Од 1970. живи у Америци, где учествује у многим колективним и самосталним изложбама укључујући Бијенале у Мериленду, при Балтиморском музеју сликарства, где је добио Самуел Холцман награду. Његови радови налазе се у многим колекцијама широм Америке и Европе. Током 1992. године посетио је манастир Хиландар, Светој Гори, поклонивши своје дело за колекцију ове српске светиње.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com