Календар свих културних дешавања у граду

Изложба Салона антиратне карикатуре "Крагујевац 2019"

Право на мир, слободу и срећу
Српско историјско памћење наводи да су људи које су рат, прогон, зулум, велике епидемије или неке друге недаће натерали да напусте свој дом и огњиште, са собом обавезно поносили кућни басамак, степеник пред улазним вратима, као памћење и могући темељ новог дома.

Годишња изложба Сталне галерије антиратне дигиталне уметности

Стална галерија антиратне дигиталне уметности је наставак и проширење традиционалне мејл-арт изложбе која је себи поставила циљ да најупечатљивији датум у локалној историји, а то је 21. октобар држи као кључну тему, како по одашиљању антиратне поруке, тако и по артикулацији обе стране те наше велике историје, а то је како страдалнички, тако и ослободилачки карактер његов.

Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи-Из рукописног архива Оскара Давича

Библиотека шабачка је поводом обележавања 110 година од рођења и 30 година од смрти Шапчанина Оскара Давича припремила изложбу „Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи“. Њена ауторка мр Соња Бокун Ђинић, а у осмишљавању поставке учествовали су и уметници из групе Комбинарт. Приказани рукописи сведоче о песниковом књижевном раду од педесетих до краја седамдесетих година прошлог века.

Простори душе, цртежи и слике Ненад Ристовић

ИЗЛОЖБУ ЋЕ ОТВОРИТИ ЗДРАВКО ВУЧИНИЋ, ИСТОРИЧАР УМЕТНОСТИ И ЛИКОВНИ КРИТИЧАР.

ДЕЛО ДУХОМ ПРОЖЕТО

Ко приљежније прати токове савремене Српске уметности, морао је запазити осетљиву уз то ненаметљиву сликарску личност Ненада Ристовића. Далеко од повишене температуре текућих догађања, на излагачкој сцени се појављује само онда кад има шта да каже и покаже. Ристовић је излагао самостално у престижним галеријским просторима и учествовао на замашном броју рецентних, заједничких смотри. То га је учинило познатим и признатим на текућој уметничкој сцени. Шта то одликује његов цртачки опус. Чиме се издваја?

Личност и душа

Проф. др Светозар Ђ. Радишић рођен је 20. јуна 1949. године у Лесковцу. Основну школу похађао је у Брежицама (Словенија), Белој Цркви и Вршцу, где је и завршио (1964) и гимназију је (1968) завршио у Вршцу. Војну академију противваздушне одбране (1972) завршио је у Задру. Командно-штабну академију КоВ ЈНА (1983), последипломске студије (1990) и докторат о теми "Управљање системом за изградњу борбене готовости" завршио је (1994) у Центру високих војних школа ОС "Маршал Тито" (односно у Центру војних школа Војске Југославије) у Београду.

ВЕЧЕ БАХОВИХ АРИЈА за сопран, обоу и континуо

АНЕТА ИЛИЋ, сопран

БОРИСЛАВ ЧИЧОВАЧКИ, обоа

ЛИДИЈА СТАНКОВИЋ, клавир

СРЂАН СРЕТЕНОВИЋ, виолончело

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ — Лука Симић

ЛУКА СИМИЋ – Србија
1. место на СВЕТСКОМ ТРОФЕЈУ 2018.г.
Категорија ЈУНИОР

Триколажа Шејма Фере

ТРИКОЛАЖА

На изложби су представљене три серије колажа који у континуитету настају од 2004. године: Четкице, колажи унутар паковања четкица за зубе; Матине програм, колаж као театар; Минут колаж, збирке и збрке масмедијских слика. Наслов “Триколажа“ подсећа на реч трикотажа: радионица где се израђује плетена роба; сличност је намерна.

"Смрт човека на Балкану", Народно позориште Кикинда

Писац: Мирослав Момчиловић, Режија: Мирослав Момчиловић

Играју:
Бранислав Кнежевић, Миљан Давидовић, Мина Стојковић, Марина Воденичар, Никола Јоксимовић, Гордана Раушки, Бранислав Чубрило, Миљана Кравић, Тања Марков, Славољуб Матић, Марија Остојић, Јожеф Поцик и Михајло Лаптошевић

Кинотека и КРАФ-„Либан“, Сауел Маоз

Кинотека и КРАФ-„Либан“, Сауел Маоз

,,Ах, тај змај"

Садржај:

"Ово је бајка о краљу и краљици. Не, ово је бајка о принцези Клари и кувару Јови. Не, ово је бајка о чаробњаку који слави 999 рођендан. Ма, ово је бајка о једном змају ... ".
Ово је бајка о једном змају који није желео да једе принцезе.

ФРАНЦУСКА ФАБРИКА УКУСА

BIENVENUE À LA FABRIQUE DES GOÛTS FRANÇAIS !

Дођите да се дружимо и упознамо са традицијом и културом Француске кроз француску музику. Учићемо да спремамо француске специјалитете и пробамо нека од традиционалних француских јела, заједно радимо квиз знања на француском језику и уживамо у маскенбалу!

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – Самјуеле Телари

САМЈУЕЛЕ ТЕЛАРИ – Италија
1. место на такмичењу у АРАСАТЕУ (Шпанија) 2018.г.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – Раду Ратои

РАДУ РАТОИ – Молдавија
1. место на СВЕТСКОМ ТРОФЕЈУ и СВТЕСКОМ КУПУ 2018.г.

Моје бивше, моји бивши

Данијел Ц. Џексон

МОЈЕ БИВШЕ, МОЈИ БИВШИ

Концерт школе модерне музике „Октава“

Јавни час школе модерне музике Октава

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ  – Мао Јунхао

ЈУНХАО МАО – Кина
1. место на такмичењу у КЛИНГЕНТАЛУ (Немачка) 2017.г.

Концерт групе Фитнес

Бенд Фитнес је инструментални рок састав из Крагујевца чије стваралачко језгро чине браћа Фуруновић (Саша, Горан и Александар). Група постоји од 2003. године и за то време је променила неколико постава. Саша и његов најмлађи брат Александар су основали бенд, а 2009. године им се прикључује Горан, па Фуруновићи заједно крећу у слободну адаптацију својих музичких идеја, под именом Фитнес. У питању је оф пројекат чланова групе Попечитељи – Саше и Горана Фуруновића.

,,Кроки и пријатељи"

Премијера: 26. октобар 2016. године
Узраст: 3+
Трајање: 30 мин.

Свих ових година, колико постоји ПЗД, баш после сваке представе бар једно дете из публике пожелело је да се нађе на сцени током извођења или одмах по завршетку... Сада имамо представу у којој су посетиоци ту, тик уз нас...

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – ACCELLORANDOM

Дуо ACCELLORANDOM – Словенија / Немачка
1. место на такмичењу у Кастелфидарду 2018.г.

Концерт „Rainmaiker“, Iron maiden tribude band

Концерт „Rainmaiker“, Iron maiden tribude band

КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН

На овој манифестацији, коју организује Удружење Срба из Хрватске "Никола Тесла" представљају се већ афирмисани аутори, али и тек свршени академци са простора Српске Крајине.

Jazz Monday

Jazz Monday

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

"Сумња" Краљевачко позориште

У уторак 19. новембра, у Књажвско-српском театру гостује Краљевачко позориште са представом Џона Патрика Шенлија „Сумња“, у режији Југа Ђорђевића.

Кинотека и КРАФ-„Валцер са Баширом“, Ари Фолман

Кинотека и КРАФ-„Валцер са Баширом“, Ари Фолман

Пројекција филма: Нека светлост уђе

Нека светлост уђе

Режија: Клер Денис
Жанр: романтична комедија
Трајање: 94 минута
Производња: Француска

,,Црвенкапа и збуњени вук"

Премијера: 1. март, 2014. год.

Трајање: 40 мин.

Узраст: 3+

Ова весела савремена бајка је прича у којој је све изокренуто у односу на сарджај познате бајке "Црвенкапа".

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЗБИРКЕ ПЕСАМА: Дамир Недић - Када камен полети

Када камен полети је трећа по реду песничка књига крагујевачког аутора Дамира Недића, песника који је свој песнички пут започео у СКЦ, своју прву књигу објавио у Првенцу и донео много креативне енергије како на нашу песничку сцену, тако и на поетске позорнице широм нашег језичког простора.

Негри

ЈОАКИМ ВУЈИЋ

НЕГРИ или ЉУБОВ КО СОЧЕЛОВЕКОМ СВОЈИМ

ЈЕДНО ЈАВНО ПОЗОРИШТЕ У ТРИ ДЕЈСТВИЈА СПИСАНО ЈОАКИМОМ ВУЈИЋЕМ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА: Острво мртвих - Александар Ђукановић

Нови роман Александра Ђукановића Острво мртвих природан је наставак развијања једне аутентичне поетике чији су се обриси могли препознати у Мамоновом кључу, претходној књизи овог аутора.Тематски разуђен, стилски разбарушен, са мноштвом дигресија на нашу невеселу друштвену стварност која је транспонована на једну помало кошмарну слику света, овај роман Александра Ђукановића нам прича причу која нас до тренутка када склопимо корице држи у стању „читалачке приправности“.

Концерт бенда „Irish stew of sindidun“

Концерт бенда „Irish stew of sindidun“

,,Шарено дрво"

Представа инспирисана је еукалиптусом дугиних боја: дрветом чије је стабло толико разнобојно да делује као да је офарбано. Ова биљка својом лепотом као да спаја природу и уметност и подсећа нас на суштинску везу те две сфере које су традиционалним поделама неправдано раздвојене.

Крагујевачки академски оркестар акордеониста, гост концерта: Влатко Стефановски

Крагујевачки академски оркестар акордеониста наставља серију концерата који доносе иновације у музичком извођаштву. Крагујевачка публика ће на овом концерту имати прилике да чује класична дела у потпуно новом аранжману писаном за орекстар хармоника. Млади уметници на челу са диригентом проф. Предрагом Костовићем ће вас и на овом концерту фасцинирати виртуозношћу и музикалношћу. Као специјалан гост на овом концерту наступиће реномирани гитариста Влатко Стефановски који ће извести пар својих композиција заједно са Оркестом акордеониста. Улаз за овај концерт се наплаћује 1000 динара, све информације везане за куповину карата можете добити на број телефона 034 334 264.

Моје бивше, моји бивши

Данијел Ц. Џексон

МОЈЕ БИВШЕ, МОЈИ БИВШИ

Концерт бенда „Деца из воде“, ЕKV tribute и Тања Јовићевић

Концерт бенда „Деца из воде“, ЕKV tribute и Тања Јовићевић

Пројекција филма: Сафари

Сафари

Режија: Улрих Зајдл
Жанр: Документарни
Трајање: 91 минут
Производња: Аустрија/2016

Кинотека и КРАФ-„Живи и мртви“, Кристијан Милић

Кинотека и КРАФ-„Живи и мртви“, Кристијан Милић

,,Јан Бибијан"

Премијера: 1. март, 2017. год.
Трајање: 55 мин.
Узраст: 6+

Елин Пелин, рођен као Димитар Иванов Стојанов, (8. јул 1877. - 3. децембар 1949.) је познати бугарски писац, слављен због својих приказа сеоског живота.
Пелин је један од зачетника бугарске дечје књижевности, а сматра се да је његов роман "Јан Бибијан" један од првих научнофантастичних романа писаних за децу.

Светозар Трећи

Продукција: НАСТеатар
Режија: Михаило Костадинов
Светозар: Иван Перковић
Текст: Љиљана Браловић

ЗЛАТНА КОЛАЈНА је главна награда највећег фестивала монодраме на просторима бивше Југославије.

Концерт школе модерне музике „Октава“

Концерт школе модерне музике „Октава“

,,Јежић Жожо"

Садржај: Као сваки прави јеж, јежић Жожо има оштре бодље које прете свима, па и његовим пријатељима. Сви се плаше да их не убоде и избегавају га. Жожо је био веома тужан због тога. Зато је, једнога дана, одлучио да уклони своје иглице. Сви су спремно прихватили његову идеју и заузели се да му помогну. Уз подршку пријатеља, Жожо креће у авантуру звану: Ослободите ме бодљи!

Преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака - ПИП Алексинац

Представу је режирала Вида Огњеновић, играју Слободан Бештић и Јована Тодоровић, а у продукцији је Фестивала првоизведених представа из Алексинца.
Представа је базирана на аутентичним писмима између Марине Цветајеве и Бориса Пастернака која је са руског на српски језик превео Владимир Јагличић, а адаптирала и режирала Вида Огњеновић.

Новембар 2019. у Театру

Програм позоришних представа представа у Књажевско-српском театру.

Кинотека и КРАФ- „Острво“, Павле Лунгин

Кинотека и КРАФ- „Острво“, Павле Лунгин

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com