Календар свих културних дешавања у граду

Шумови мора

Изложба преузета из Природњачког музеја, аутора др Биљане Митровић

„Слике времена и догађаја на српском новцу - Новац Кнежевине и Краљевине Србије“

Поводом обележавања манифестације Ноћ музеја 2019. у Кнез Михаиловом конаку у оквиру народног музеја у Крагујевцу, Народна банка Србије ће учествовати с изложбом под називом "Слике времена и догађаја на српском новцу - Новац Кнежевине и Краљевине Србије".

Ноћ музеја: Изложба слика Милене Павловић Барили

Изложба слика Милене Павловић Барили (1909 - 1945) једне од наших највећих уметница и најинтересантнијих личности тог периода, организована је у сарадњи са Фондацијом Миленин дом - Галеријом Милене Павловић Барили. Аутор изложбе виши кустос Виолета Томић направила је избор из богате збирке Фондације. Уметнички опус Барилијеве биће представљен са 14 слика, три илустрације и четири лична предмета.

Отварање изложбе у оквиру Ноћи музеја „The New Standards - Изгубљене поетике" Зорана Игњатовића

Изложбу ће отворити Марија Коњикушић, историчарка уметности.

Уметничка пракса Зорана Игњатовића обухвата рад у различитим ликовним техникама, преко слика великих и малих формата, колажа и цртежа, па све до различитих објеката и скулптура. Изазови који су се десили са сваким новим материјалом, или преласком на другу технику, створили су услове за вишедимензионално промишљање, на константну стваралачку игру, померање граница како у самом медијуму тако и у изналажењу нових инспирација кроз разноликост. Нови стандард – Изгубљене поетике престављају скупину радова насталих током двадесет девет година интезивног посвећеног рада. То су радови који су често стварани независно од неких већ започетих циклуса, радови који су до сад остали не излагани, у атељеу. Они груписани и изложени заједно образују пресек свих вишегодишњих стваралачких импулса, уметниковог проматрања света и жеље да искомуницира са истим тим светом кроз свој рад, постављајући питања, и желећи да се посматрач кроз гледање рада и сам запита.

Ноћ музеја: Отварање изложбе слика Горана Соргића „Крагујевачки музичари“

У оквиру 16. Ноћи музеја, Установа Дом омладине организоваће изложбу слика Горана Соргића "Крагујевачки музичари".

Ноћ музеја у Спомен-музеју "21. октобар"

У сарадњи са Музејом града Београда Спомен - парк организује изложбу слика, цртежа, графика и личних предмета из легата једног од наших највећих уметника, Павла Паје Јовановића (1859 - 1957). Посетиоци ће моћи да виде нека од његових најпознатијих дела, попут ''Проглашење Душановог законика,'' али и мање позната, а изузетна дела, као и скице у цртежу и припреме за уљане слике и тако се упознају са начином рада и сликарским размишљањима барда наше уметности. Приказани радови обухватају период његовог ствралаштва од 1889. до 1951. године. Биће изложени и његови лични предмети: дипломе, оригиналан сликарски материјал и реквизити. Аутор изложбе је Исидора Савић, кустос Музеја града Београда.

Изложба радова ученика Друге техничке школе

Друга техничка школа традиционално излаже уметничке радове талентованих ученика са циљем да се прикаже њихова надареност и афирмише што већи број младих да крену путем уметности.

Представљање романа „Отпадници“ Ање Мијовић

Место дешавања - Србија. Време - данашњица.

Радња романа „Отпадници – Случај први“ гради се око делатности специјалног одељења за борбу против високотехнолошког криминала београдског МУП-а, а који чине инспектор Урош и његов тим: Андреј, Вера и компјутерски стручњак Пеђа. У компликованој трци за истином и решавањем злочина, они се суочавају са подметањима, смицалицама и спотицањем сопствених колега, надређених и моћника из врха власти. Случајеви који им падају шака крећу се од откривања и истраживања вршњачког насиља до трговине људима, дечје порнографије и свирепих, крајње садистичких мучења и убистава.

Вече љубавне поезије

У организацији драмског студија "Лепеница" биће одржано вече љубавне поезије. Том приликом публика ће имати прилике да чује најпознатије стихове на тему љубави.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Јоакимови дани - "Воћни дан"

Велимир Стојановић
"Воћни дан"
Редитељ и сценограф: Драган Јаковљевић

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Јоакимови дани - „Двеста“

„ДВЕСТА"
ТЕКСТ - ПЕТАР МИХАЈЛОВИЋ
РЕЖИЈА - ЈОВИЦА ПАВИЋ

Концерт школе модерне музике „Октава“

Школа у којој ћете научити шта је музика, у којој ћете научити да свирате и која ће промовисати ваш рад, посвећеност и таленат.

АХ,ТАЈ ЗМАЈ

"Ово је бајка о краљу и краљици. Не, ово је бајка о принцези Клари и кувару Јови. Не, ово је бајка о чаробњаку који слави 999 рођендан. Ма, ово је бајка о једном змају ... ".
Ово је бајка о једном змају који није желео да једе принцезе.

Разговор о елементима политичког у филму „Дијаз: Не чисти ту крв“

Филм „Дијаз: Не чисти ту крв“ је француско-италијанско-румунска драма у режији Данијела Викарија која прати последње дане самита Г-8 у Ђенови 2001. године, током кога су одржане велике демонстрације које су резултирале великим полицијским насиљем и смрћу једног демонстранта.

КОНЦЕРТ РУСКИХ УМЕТНИКА

Концерт виолончелисте Василија Степанова и пијанисте Алексеја Мељникова поводом Дана словенске писмености и културе.

Концерт бенда „С.У.С.“

У Галерији Дома омладине крагујевачкој публици ће се представити београдски панк рок бенд С.У.С.

ШАРЕНО ДРВО

Представа инспирисана је еукалиптусом дугиних боја: дрветом чије је стабло толико разнобојно да делује као да је офарбано. Ова биљка својом лепотом као да спаја природу и уметност и подсећа нас на суштинску везу те две сфере које су традиционалним поделама неправдано раздвојене. Представа евоцира и провоцира чулна искуства везана за проток годишњих доба користећи комбинацију природних метеријала (Вода, лишће, плодови...) и рециклираних објеката из свакодневног градског живота (Пвц флаше, кесе, картонске кутије ...) Њен најважнији циљ је да нас измести из заглушујуће свакодневнице и побуди мир и немир, радост, нежност и друге емоције које нам доносе посебни тренуци проведени у природи, у друштву најближих.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Премијера представе Драмског студија „Моћни ренџери не плачу“

Премијера представе Драмског студија Дома омладине "Моћни ренџери не плачу".

Представа Драмског студија „Моћни ренџери не плачу“

Нова представа Драмског студија Дома омладине "Моћни ренџери не плачу", биће изведена 26.маја са почетком у 20 часова на сцени Славица Слаја Урошевић.

Представа Драмског студија „Моћни ренџери не плачу“

Нова представа Драмског студија Дома омладине "Моћни ренџери не плачу", биће изведена 27.маја са почетком у 20 часова на сцени Славица Слаја Урошевић.

„Из друге стварности Гунвор Хофмо"- Пројекција и разговор са преводиоцем филма Марком Вуковићем

Гунвор Хофмо (1921-1995) сматра се једном од најзначајнијих песникиња норвешког модернизма. Превођена је само на шведски и енглески језик.
Пресудни моменат у њеном животу и касније за њен књижевни рад десио се у јесен 1940. године када је упознала Рут Мајер, Јеврејку, избеглицу из Аустрије. Две године интензивног дружења створило је јаку везу међу њима. Рут је утеху за своју одвојеност од породице у тим ратним временима налазила у Гунвор, док је ова готово заљубљено била везана за њу. Новембра 1942. године Рут је ухапшена и депортована у Аушвиц, где је у децембру исте године убијена и сматра се да је тај губитак пријатељице разлог и окидач за психичке проблеме које је песникиња касније имала.

Претпремијера "Тихи дечак"

Прича о «Тихом дечаку» је интимна, нежна и посвећена прича, која ће постављањем на сцену, покушати да продуби осећаје код деце за разумевањем и прихватањем особа са инвалидитетом, у овом конкретном случају, особе са оштећеним слухом.
Камерни формат представе, осим што доприноси интимнијем односу глумаца и публике, такође се јавио и као потереба јаснијег праћења компликоване и динамичне анимације глумаца. Главно средство у представи, што је на неки начин и симболично искоришћено као знаковни језик, су руке, шаке и тело. У представи „Тихи дечак“, тело аниматора-глумца, постаје позоришни знак.
Како је централна тема представе чути, или не чути, такво искуство ће добити и публика. Наиме, у првом делу представе се говори, пева и игра са звуком, међутим, када дечак постаје глув и представа ће се одвијати у тишини.

Представљање македонског писца Венка Андоновског

Венко Андоновски (Куманово, 1964), романсијер, приповедач, драмски писац, песник, есејист, књижевни теоретичар, преводилац, студирао је и докторирао на Филолошком факултету у Скопљу, где је сада професор теорије књижевности, један је од најзначајнијих и најчитанијих савремених македонских писаца.

Кинотека уторком „The Big Lebowski”, браће Коен

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Месец мај посветили смо браћи Коен. Улаз на све пројекције је слободан.

Пројекција филма „Мустанг"

Савремена драма која истражује супротности религије и секуларизма, традиције и модернизма, кроз причу о пет младих девојака које живе у удаљеном селу у северној Турској. Лале и њених пет сестара се враћају кући из школе и безазлено играју са дечацима. Али „неморалност“ њихове игре покреће скандал који ће имати неочекиване последице у патријахалној средини. Породични дом се постепено претвара у затвор, подучавање кућним пословима замењује школу и уговарају се бракови. Пет сестара којима је заједнички слободарски дух, проналазе начин да заобиђу ограничења која су пред њих постављена.
Филм је са великим успехом приказан на фестивалу у Кану 2015. где је и редитељка освојила две награде (C.I.C.A.E. Award, Label Europa Cinemas).

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Премијера представе "Тихи дечак"

Прича о «Тихом дечаку» је интимна, нежна и посвећена прича, која ће постављањем на сцену, покушати да продуби осећаје код деце за разумевањем и прихватањем особа са инвалидитетом, у овом конкретном случају, особе са оштећеним слухом.
Камерни формат представе, осим што доприноси интимнијем односу глумаца и публике, такође се јавио и као потереба јаснијег праћења компликоване и динамичне анимације глумаца. Главно средство у представи, што је на неки начин и симболично искоришћено као знаковни језик, су руке, шаке и тело. У представи „Тихи дечак“, тело аниматора-глумца, постаје позоришни знак.
Како је централна тема представе чути, или не чути, такво искуство ће добити и публика. Наиме, у првом делу представе се говори, пева и игра са звуком, међутим, када дечак постаје глув и представа ће се одвијати у тишини.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Представљање књиге „Крагујевац између два светска рата“

Књига "Крагујевац између два светска рата" дело је Катарине Лековић и Вељка Лековића. О њој ће говорити Маријана Станковић, дипл. историчар, Нинослав Станојловић, дипл. историчар, Предраг Илић, уредник књиге и аутори.

В.А. Моцарт „Фигарова женидба“ - адаптација опере

В.А. Моцарт
"Фигарова женидба" - адаптација опере

Оперски студио Музичке школе "др Милоје Милојевић" - Крагујевац

Концерт школе модерне музике „Октава“

Школа у којој ћете научити шта је музика, у којој ћете научити да свирате и која ће промовисати ваш рад, посвећеност и таленат.

Концерт бенда „Psychedelic Cinema Orchestra"

Psychedelic Cinema Orchestra је пројекат Kena Winokur-a, америчког музичара познатог као вође трочланог бенда Alloy Orchestra, који компонује и изводи музику за неме филмове. Alloy Orchestra је више пута проглашен као најбољи састав у тој делатности, што је потврдио и славни амерички филмски критичар Roger Ebert.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2019.

Програм Мајских свечаности за 2019. годину.

„Влати траве" - песничко вече у част Волта Витмана

Волт Витман (1819-1892) био је амерички песник. У младости је живео немирним животом мењајући многе послове. Сам штампа своје главно дело, познату књигу песама „Влати траве", која се после појавила у многим издањима, на многим језицима. Пише јој предговор, у којем износи захтеве за новом америчком књижевношћу.

Концерт бенда „Човек без слуха“

Крагујевачки бенд Човек без слуха након промоције албума "Станимо у гард", наставља турнеју по региону, а 31.маја је у свом родном граду.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com