Календар свих културних дешавања у граду

Годишња изложба Сталне галерије антиратне дигиталне уметности

Стална галерија антиратне дигиталне уметности је наставак и проширење традиционалне мејл-арт изложбе која је себи поставила циљ да најупечатљивији датум у локалној историји, а то је 21. октобар држи као кључну тему, како по одашиљању антиратне поруке, тако и по артикулацији обе стране те наше велике историје, а то је како страдалнички, тако и ослободилачки карактер његов.

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

Изложба фотографија „Тиха места“, Ивана Арсенијевића

ИванАрсенијевић рођен је 1972. године уКрагујевцу. Дипломирао на Академији уметности БК у Београду, одсек фотографијау класи професора Милана Алексића. Школу Југословенског института зановинарство у Београду, одсек ТВ продукција, завршио 1994. године. Тренутно напостдипломским студијама на Факултету организационих наука у Београду, смерОдноси с јавношћу и мултимедијалне комуникације. Ради као уредник ликовног ифилмског програма СКЦ Крагујевац.

Изложба „АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата“

Изложба о животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), значајног историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте, тј. првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног и утицајног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и Лондону, правог члана Српске краљевске академије и председника српског Црвеног крста у Лондону.

Отварање изложбе подводне фотографије Владимира Младеновића и предавање на ту тему

Отварање изложбе подводне фотографије Владимира Младеновића и предавање на ту тему

,,Јан Бибијан"

Сиже:
Невероватни доживљаји једног дечака, Јана Бибијана, остављају без даха. Представа са пуно неочекиваних обрта говори о несташном дечаку и његовој авантури, о необичном пријатељству са Паволчићем Фјуом, о лепој девојци коју је зли чаробњак Мирилај претворио у птицу, као и о тајнама подземног света у коме владају ћаволи. Поучна прича о одрастању, разумевању и емоционалном сазревању, подсећа нас на некога кога сигурно познајемо.

Представљање књиге "Рептил" Уроша Тимића

Роман "Рептил" је трилер који помера границе паранормалног у магловитој свакодневници. Изгубљен у једноличном тунелу својих мрачних мисли, Стеван се суочава са низом бизарности након што мистериозни момак, наизглед сасвим сличан њему по спољашности, а супротан по унутрашњости, ушета у његов живот.

Представа Савременог позоришта „Нација“

Реч редитеља:
У својој књизи ''Зашто је Бекетова драма ''Чекајући Годоа'' била толико популарна међу затвореницима'' Дидарул Ислам написао је: ''У мензи затвора Сен Квентин, 19. новембра 1957. године, организована је позоришна представа за затворенике. Чланови трупе ''Глумачка радионица'' из Сан Франциска извели су комад ''Чекајући Годоа''. Директор трупе сећа се да је ту било око 1500 затвореника и да је за време представе владала апсолутна тишина. На крају поздрављени су врисцима, повицима и највећим аплаузом који су икада добили''.

DJ NIGHT- DJ Schoomadisco

ДЈ Шумадиско

Представљање романа "Отров, банка и треће писмо" Младена Вуруне

Нови крими роман Младена Вуруне смештен је у београдску свакодневицу. Писац и инспектор Петров трагају за решењем тајни и злочина који потресају град, али све дубље упадају у клупко авантура у којима се јављају отров, љубавне афере, политичке сплетке, таблоиди и моћне банке. То их доводи до питања: „Ко финансира изборне крађе?“ У програму учествују уредник Гојко Божовић и аутор.

"Crvene noći u gradu koji ne spava'', grafike Rodoljuba Karanovića, dvadeset godina posle NATO agresije, originalno su i autentično svedočenje umetnika.

Графике истакнутог уметника Родољуба Карановића, настале су као израз људског бунта, уметничке ангажованости и дубоке мисаоне контемплације над безумном НАТО агресијом, двадесет година после. Сведене на знаковну симболику и игру плошних равни, представе са акцентима црвене, оранж и жуте у контрасту са црном и белинама, аутентичан су и оригиналан траг сећања на конкретна дешавања и појаве, препознатљиве у нашем колективном памћењу, иако им је уметност дала одлике општег, универзалног, готово апстрактног.

I реприза - "Жениба и удадба"

„Женидба и удадба“ Јован Стерија Поповић Режија: Јана Маричић

Представа Савременог позоришта „Нација“

Реч редитеља:
У својој књизи ''Зашто је Бекетова драма ''Чекајући Годоа'' била толико популарна међу затвореницима'' Дидарул Ислам написао је: ''У мензи затвора Сен Квентин, 19. новембра 1957. године, организована је позоришна представа за затворенике. Чланови трупе ''Глумачка радионица'' из Сан Франциска извели су комад ''Чекајући Годоа''. Директор трупе сећа се да је ту било око 1500 затвореника и да је за време представе владала апсолутна тишина. На крају поздрављени су врисцима, повицима и највећим аплаузом који су икада добили''

DJ NIGHT- DJ Skalar

DJ NIGHT- DJ Skalar

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

Концерт Крагујевачког симфонијског оркестра

Крагујевачки симфонијски оркестар наставља традицију децембарских концерата којима испраћамо годину и успешну концертну сезону која је за нама. Очекује вас, као и увек ,програм који је пажљиво осмишљен. Публика ће уживати у извођењу најпознатијих дела Моцарта, Чајковског и Дворжака. У реализацију овог концерта ће бити укључени студенти ФИЛУМ-а са којим је Музички центар Крагујевац потписао уговор о сарадњи. Студентима који учествују на овом пројекту ће бити омогућено да свирају у професионалном оркестру и да на тај начин стекну неопходно искуство у оркестарском музицирању које је од велике важности у образовању сваког младог музичара. .На овај начин Музички центрар Крагујевац учествује у развоју и едукацији младих музичара и пружа им директну подршку.

ESTAM: Syrinx I Fatima Spar Quintet

СКЦ Крагујевац организује друго издање јединственог музичког фестивала – ESTAM world music festival – који ће се одржати 13. и 14. децембра у Књажевско-српском театру.
ЕСТАМ 2019 представља афирмисане извођаче европске сцене као и музичке великане домаћих простора.

ESTAM world music festival 13-14. 12. 2019.

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР У 20:00
УЛАЗНИЦЕ У ПРЕТПРОДАЈИ 600 ( ПОЈЕДИНАЧНА) И 1000 (КОМПЛЕТ)
У ПРОДАЈИ 800 (ПОЈЕДИНАЧНА) И 1400 (КОМПЛЕТ)

Концерт „Пабло Кенеди“

Концерт „Пабло Кенеди“

,,Лепотица и звер"

Сиже:
Једна од најпознатијих и најлепших бајки, најчешће драматизованих за потребе позоришних сцена. Класична прича о вечној борби добра и зла, препуна колорита - сликовности, обилно пратећа светлосним ефектима. Представа која сваком детету и посетиоцу обогаћује машту.

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ESTAM: Elina Duni Trio I Boris Kovač NEW RITUAL QUARTET

СКЦ Крагујевац организује друго издање јединственог музичког фестивала – ESTAM world music festival – који ће се одржати 13. и 14. децембра у Књажевско-српском театру.
ЕСТАМ 2019 представља афирмисане извођаче европске сцене као и музичке великане домаћих простора.

DJ NIGHT- DJ Skalar

DJ NIGHT- DJ Skalar

Jazz Monday

Jazz Monday

II реприза - "Женидба и удадба"

„Женидба и удадба“ Јован Стерија Поповић Режија: Јана Маричић

Кинотека уторком - Darren Aronovsky, „Requiem for a dream“

Кинотека- Darren Aronovsky, „Requiem for a dream“

Отварање изложбе "Додир свиле" Весне В. Максимовић

Изложба Весне Максимовић обухвата њене радове на свили, те ће посетиоци имати прилику да виде разноврсне и интересантне мотиве, али и технике којима се ова уметница служи. .

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ,,ГОЛИ КРАЉ"

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ,,ГОЛИ КРАЉ"

REGGE NIGHT

18.12. у 22ч- REGGE NIGHT

FUNKY NIGHT

FUNKY NIGHT

DJ NIGHT- DJ Acid

DJ NIGHT- DJ Acid

"Дневник једног лудака"

Николај Васиљевич Гогољ

ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА

DJ NIGHT- CD Ministar

DJ NIGHT- CD Ministar

Представљање књиге "Кад Атлас слегне раменима" Владимира Стефановића

Књига афоризама "Кад Атлас слегне раменима" Владимира Стефановића је дело штампано у оквиру Јавног конкурса за избор пројеката из области издаваштва Установе културе „Кораци“, а део је едиције "ТУП ТУП".

Промоција романа Милана Николића

Промоција романа Милана Николића

Представљање књиге "Беба" Милана Митровића

Роман "Беба" представља искрену причу о остварењу човекове жеље за потомством. Проткана хумором покреће најтежа питања о животу и прати тешку борбу човека и судбине.

"Пиџама за шесторо"

Марк Камолети

ПИЏАМА ЗА ШЕСТОРО

Кинотека- Darren Aronovsky, „Black swan“

Кинотека- Darren Aronovsky, „Black swan“

Отварање изложбе "Људи који су мењали Србију - проф. Јован Ђ. Мирковић - музички педагог, библиотекар, космополита, филантроп и задужбинар"

Оставштина двопредметног професора гимназије Јована Ђ. Мирковића представља богатство у историографском и културолошком смислу. Монографија коју прати изложба о Јовану Ђ. Мирковићу сагледава задужбинарство и доброчинство у првим деценијама XX века с једне и пружа могућност широј јавности да упозна личност Београђанина (по месту рођења) и грађанина света (по сопственом избору) који је живео у Панчеву, Берлину, Прагу, Алексинцу, Крагујевцу... са друге стране.

Концерт бенда „Zyrion“

Концерт бенда „Zyrion“

ДРУЖЕЊЕ СА ЧИТАОЦИМА

Сваке године Народна библиотека "Вук Караџић" у знак захвалности за преданост читању и посећивању културних манифестација награђује највредније. Ове године програм је подељен у две фазе. Од 18 сати ће бити реализован програм за најмлађе, а од 19 сати за старије.

Концерт Mushkalica Supernova band

Дан музичког центра 26.децембар ове године обележићемо концертом сјајног састава Mushkalica Supernova band. Уводимо вас у сам финиш године ,фином музиком и припремамо вас за новогодишње празнике. Овај састав ће вас одушевити избором композиција , арманжманима већ познатих композиција и новим звуком. Улаз је бесплатан

Концерт школе модерне музике „Октава“

https://www.facebook.com/Skola-moderne-muzike-Oktava-Kragujevac-157877584236154/

Оперско вече Габриеле Рибис,баритон Аријана Манганело,сопран

Након успешног концерта "Вече Италијанске опере" имамо част да крагујевчанима приредимо пред нову годину још један концерт са најлепшим оперским аријама које изводе италијански уметници реномирани баритон Габријел Рибис и Аријана Манганело, сопран. Ово је последњи концерт Музичког центра Крагујевац у овој календарској години. Дођите да заједно испратимо нашу успешну концертну сезону. Улаз је бесплатан.

Концерт- Ђорђе Миљеновић

Концерт- Ђорђе Миљеновић

Jazz Monday

Jazz Monday

Новогодишња журка, „Веселе 80е“

Новогодишња журка, „Веселе 80е“

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com