Календар свих културних дешавања у граду

Академици у делима Николе Јанковића

Народни музеј у Крагујевцу представиће репрезентативну изложбу скулптура „Академици у делима Николе Јанковића“, у периоду од 12. децембра 2020. до 12. марта2021. године у Галерији Николе Коке Јанковића. У складу са актуелним мерама противепидемије SARS COVID-19 званичног отварања неће бити. Галерија је отворена заиндивидуалне посете, и то за не више од петоро људи истовремено уз обавезно држањедистанце од 2м, ношење заштитних маски и коришћење дезинфекционих средстава.

Историјска изложба "РАТНА СЛИКА СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1941-1945."

Поводом Дана Државности Републике Србије и дана Музеја "21. октобар", у понедељак 15.02. 2021. у 17.00 часова, у музеју "21. октобар" биће отворена изложба "Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945." . Изложба ће бити отоврена без присуства публике, због тренутне епидемиолошке ситуације. Изложба ће за посетиоце музеја бити отворена од 16. фебруара до 15. марта, од 08.00 до 16.00 часова.

Изложба слика Мирослава Лазовића

Мирослав Лазовић је рођен 1959 године у Прокупљу. Дипломирао је магистрирао на Факултету Примењених уметности у Београду, где је тренутно запослен у звању редовног професора. Излагао је на преко 20 самосталних изложби у земљи и иностранству. Од значајнијих изложби могу се издвојити самосталне изложбе у Уметничком Павиљону Цвијета Зузорић у Београду, у галерији Галериарт Пројецт у Милхајму у Немачкој, у Галерији Дома војске у Београду, Завичајном музеју у Ровињу, галерији Илије М. Колараца и друге.

Изложба слика Снежане Ђорђевић / „ТРАГ У ВРЕМЕНУ“

Изложба слика Снежане Ђорђевић / „ТРАГ У ВРЕМЕНУ“

Солистички концерт Ката Стојановић виолина

Виолинисткиња Ката Стојановић наступиће пред крагујевачком публиком 8.03. од 19 часова у Првој крагујевачкој гимназији. На програму ће бити изведена дела Баха,Бетовена ,Шниткеа и Прокофјева/Фихтенхолц. Клавирска сарадња Уки Оваскаинен.

Концерт „ Дејан Најдановић-Најда “ ( online )

Концерт „ Дејан Најдановић-Најда “ ( online )

Кинотека уторком Џим Џармуш / „Night on Earth“

Кинотека уторком, од 18 часова, из месеца у месец са другим уметником филма

КРАГУЈЕВАЧКИ АУТОРИ - књижевно вече

У оквиру серије програма под називом "Крагујевачки аутори" представиће се песникиње Ана Живковић, Весна Вучетић и Звездана Писаревић. Оне су већ дужи низ година активне на књижевној сцени града а и шире у региону. Овим програмима Књижевни клуб Абрашевић жели да поосебно истакне значај завичајних аутора.

Бамби

Концепт: Јакуб Максимов

Режија: Јакуб Максимов

Отварање изложбе "Нешто између" Небојше Ковача

У Галерији Куће Ђуре Јакшића бић еотворена изложба уметничких фотографија Небојша Ковача "Нешто између". Небојша Ковач је алпиниста, ронилац, фотограф, заљубљеник у природу и уметност. Његове активности, путовања и доживљаји инспирисали су га да напише збирку песама под називом „Мушка суза“.

КЊИЖАРЕЊЕ: Херменаутичка огледала, Ивана Танасијевић

Књига „Херменаутичка огледала“ Иване Танасијевић део је едиције ДУХ РЕЧИ.

"Генерали или сродство по оружју"

Генерали или сродство по оружју
БОРИСЛАВ ПЕКИЋ
Војничка комедија
Збива се месеца јуна, јула и октобра 1944. године у кући ђенерала Ђорђија Његована, улица Ламартинова, Неимар, Београд.

КОРАЦИ: Ослушкивање

"Ослушкивања" представљају кратку видео форму у којој аутори часописа за уметност, књижевност и културу "Кораци" читају своје објављене радове.

Промоција књиге "Вински путеви - Шумадија и Поморавље"

Водич „Вински путеви Шумадија и Поморавље“ ауторско дело Зорана Драгољевића Жоржа публицисте, винског витеза Шумадије и винског експерта. Публикација на српском језику одштампана је почетком марта 2021. године у издању Градске туристичке организације Крагујевац и удружења Wине Еxперт Крагујевац као пилот пројекат у оквиру програма развоја винског туризма Србије.

Голи краљ

По бајкама

Ханса Кристијана Андерсена

"Бриши од своје жене"

Бриши од своје жене
РЕЈ КУНИ

Режија Ферид Карајица

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ - Зоран Исајловић

У оквиру серије програма ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ овог пута разговарамо с Зораном Исајловићем, музичаром, дугогодишњим Шефом Великог народног оркестра Абрашевића. Говорићемо о његовој сарадњи са младим музичарима али и са познатим интерпретаторима и кореографима са којима се сретао и сарађивао у својој дугој и богатој каријаери.

Басне из сенке

по Ла Фонтену

Концерт фаготисткиње Милене Величковић

Фаготисткиња Милена Величковић наступиће пред крагујевачком публиком 17.03 у Првој крагујевачкој гимназији од 19 часова. На програму ће бити разнолик репертоар дела за соло фагот и клавир . Mлада и успешна фаготисткиња наступиће уз клавирску пратњу Укија Оваскаинена.

КЊИЖАРЕЊЕ: Азбука и урнебес, Марко Миљковић

Збирка кратких прича „Азбука и урнебес“ Марка Миљковића објављена је у оквиру едиције КАЛЕМ. Афористичарским призвуком приче се на занимљив начин осврћу на различите друштвене појаве. Оно што ово дело чини додатно јединственим јесте што је састављено од тридесет прича, по једна за свако слово азбуке. Но, ту се аутор не зауставља, већ у оквиру сваке реченицу почиње истим словом као и наслов, из чега се даље огледају његово лексичко умеће и способност комбиновања речи тако да оне чине метафорички смислену целину.

КОРАЦИ: Ослушкивање

"Ослушкивања" представљају кратку видео форму у којој аутори часописа за уметност, књижевност и културу "Кораци" читају своје објављене радове.

КОРАЦИ: Ослушкивање

"Ослушкивања" представљају кратку видео форму у којој аутори часописа за уметност, књижевност и културу "Кораци" читају своје објављене радове.

Тихи дечак

Текст: Ана Душа и Тин Грабнар
Режија: Тин Грабнар
Драматургија: Ана Душа
Музика: Митја Врховник Смрекар
Костим: Сара Смрајц Жнидарчич
Превод на српски језик: Небојша Поп Тасић
Превод на знаковни језик: Ана Келер

ЈАВНИ ЧАС- Школа народних игара

Наши најмлађи чланови вредно су радили уз примену и поштовање свих противепидемијских мера. Сад имају жељу да научено прикажу. То ће учинити у форми Јавног часа.

ПЕСМОМ ПРОТИВ БОМБИ

У циљу обележавања годишњице НАТО бомбардовања Удружење писаца Крагујевца организује књижевно вече "Песмом против бомби" на којем ће његови чланови рецитовати своју поезију.

Кнегињица и загонетке

Tекст: Зоран Петровић
Режија: Драгослав Тодоровић
Сценографија и костими: Јелена Милић Златковић
Сликарски радови: Алина Линкова Вељковић

КЊИЖАРЕЊЕ: Југовање, Данијела Вулићевић

„Југовање“ је збирка прича Данијеле Вулићевић, коју је УК „Кораци“ објавила у оквиру едиције ГРАД И ТРАГ. Ауторка на занимљив начин, кроз поглед на „ретровизор“ представља дух и изглед Шумадије. Врцавим стилом изазива читаоица на нова читања, али и лична учитавња и трагања за откриавњем неоткривеног.

КОРАЦИ: Ослушкивање

"Ослушкивања" представљају кратку видео форму у којој аутори часописа за уметност, књижевност и културу "Кораци" читају своје објављене радове.

БЕДЕМИ ЋИРИЛИЦЕ - представа

Бедеми Ћирилице су прича о два велика словенска просветитеља - Ћирилу и Методију, о њиховој борби за Словенски језик и писмо, о сукобима, невољама и успесима са којима су се на путу просветитељства сусретали. Прича владимира Ђорђевића испричана на модеран начин кроз режију Милића Јовановића. Играју Александар Јеленић и Предраг Јовановић.

Бамби

БАМБИ

По мотивама истоимене бајке Феликса Салтена

МАРТ У КЊАЖЕВСКО-СРПСКОМ ТЕАТРУ

МАРТ У КЊАЖЕВСКО-СРПСКОМ ТЕАТРУ

Трнова Ружица

Текст: Љубивоје Ршумовић

Режија и адаптација текста: Милош Милован

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com