Књижевне вечери

Представљање романа „Отпадници“ Ање Мијовић

Место дешавања - Србија. Време - данашњица.

Радња романа „Отпадници – Случај први“ гради се око делатности специјалног одељења за борбу против високотехнолошког криминала београдског МУП-а, а који чине инспектор Урош и његов тим: Андреј, Вера и компјутерски стручњак Пеђа. У компликованој трци за истином и решавањем злочина, они се суочавају са подметањима, смицалицама и спотицањем сопствених колега, надређених и моћника из врха власти. Случајеви који им падају шака крећу се од откривања и истраживања вршњачког насиља до трговине људима, дечје порнографије и свирепих, крајње садистичких мучења и убистава.

Вече љубавне поезије

У организацији драмског студија "Лепеница" биће одржано вече љубавне поезије. Том приликом публика ће имати прилике да чује најпознатије стихове на тему љубави.

„Из друге стварности Гунвор Хофмо"- Пројекција и разговор са преводиоцем филма Марком Вуковићем

Гунвор Хофмо (1921-1995) сматра се једном од најзначајнијих песникиња норвешког модернизма. Превођена је само на шведски и енглески језик.
Пресудни моменат у њеном животу и касније за њен књижевни рад десио се у јесен 1940. године када је упознала Рут Мајер, Јеврејку, избеглицу из Аустрије. Две године интензивног дружења створило је јаку везу међу њима. Рут је утеху за своју одвојеност од породице у тим ратним временима налазила у Гунвор, док је ова готово заљубљено била везана за њу. Новембра 1942. године Рут је ухапшена и депортована у Аушвиц, где је у децембру исте године убијена и сматра се да је тај губитак пријатељице разлог и окидач за психичке проблеме које је песникиња касније имала.

Представљање македонског писца Венка Андоновског

Венко Андоновски (Куманово, 1964), романсијер, приповедач, драмски писац, песник, есејист, књижевни теоретичар, преводилац, студирао је и докторирао на Филолошком факултету у Скопљу, где је сада професор теорије књижевности, један је од најзначајнијих и најчитанијих савремених македонских писаца.

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ – Представљање књиге „Крагујевац између два светска рата“

Књига "Крагујевац између два светска рата" дело је Катарине Лековић и Вељка Лековића. О њој ће говорити Маријана Станковић, дипл. историчар, Нинослав Станојловић, дипл. историчар, Предраг Илић, уредник књиге и аутори.

„Влати траве" - песничко вече у част Волта Витмана

Волт Витман (1819-1892) био је амерички песник. У младости је живео немирним животом мењајући многе послове. Сам штампа своје главно дело, познату књигу песама „Влати траве", која се после појавила у многим издањима, на многим језицима. Пише јој предговор, у којем износи захтеве за новом америчком књижевношћу.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com