Изложбе

Изложба Драгане Франсен-Бојић

Реминисценција
Успомене и завичај , сећање и носталгија, детињство, рат, светлост , тама... Драгана Бојић сликом путује кроз време и води нас на места која су на њу оставила најснажнији утисак.
Користећи графику као начин визуелног приказивања, ствара серије сликa различите тематике. Ликовни опус подељен је на три целине: Серија слика Прозори и велови, Серија Пејзажи из
сећања и серија слика Сећање на детињство. Изражава себе слободним коришћењем линије, боје , текстуре, облика и простора, бавећи се у фазама нефигурације уметничког израза, вечитим темама, као што је супротстављање светлости и таме. У техници дрвореза светлост и тама егзистирају као спонтана и чулна веза унутрашњих осећања. Апстрактним уметничким језиком успева да помири супротности и пронађе фину линију склада и хармоније.

„Минијатура на зрну грашка“

Збирка минијатурне књиге Народне библиотеке Србије највише на српском па онда на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику садржи белетристичке књиге (Горски вијенац Петра II Петровића Његоша на српском и мађарском, песме Едгара Алана Поа на француском, кратке приче Мирослава Јосића Вишњића и др.), монографске књиге (Комунистичке партије Југославије или личности – песника Александра Сергејевича Пушкина, Шандора Петефија, Хајнриха Хајнеа), језичке речнике, мали број теолошке литературе, неколико политичких памфлета и др. Из фонда се посебно издвајају две ултра-микро-мини немачке књиге димензија 6 x 6 мм и Ратни манифест краља Фрање Јосипа I из 1914. димензија 24 х 22 мм.

Отварање изложбе и разговор о монографији НА ЛИВАДИЦИ ВЕЧНОСТИ

У уторак, 17. септембра 2019. године у 19 часова у Универзитетској галерији биће представљена монографија НА ЛИВАДИЦИ ВЕЧНОСТИ  и истоимена документарна изложба. 

Изложба "Небески ловци"

Изложбом "Небески ловци", аутори желе да на научно - популаран начин истакну значај птица грабљивица за природу, обзиром да се птице грабљивице налазе на врху ланаца исхране и у данашње време представљају једну од најугроженијих група птица. Изложба је намењена широј публици свих узраста и нивоа образовања.

Изложба графика Слободана Радојковића

Изложба графика, Слободана Радојковића, професора на Факултету ликовних уметности у Нишу.

Отварање изложбе фотографија „Дом омладине“, Предрага Цилета Михајловића

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ
Изложба фотографија из историје Дома омладине Крагујевац

Дистопијски конструктивизам

Изложбу ће отворити Ђорђе Савић

ОПСКУРНЕ СТРАСТИ У АТОМИЗИРАНОМ ДРУШТВУ

Отварање изложбе слика и цртежа Богдана Мишчевића и промоција романа "Боје Ботичелијевог гласа"

Богдан Мишчевић рођен је 1936. године у Кордуну, али га је љубав према литератури упутила у Београд, а већ 1963. одлази у Париз, да би се остварио као сликар. Од 1970. живи у Америци, где учествује у многим колективним и самосталним изложбама укључујући Бијенале у Мериленду, при Балтиморском музеју сликарства, где је добио Самуел Холцман награду. Његови радови налазе се у многим колекцијама широм Америке и Европе. Током 1992. године посетио је манастир Хиландар, Светој Гори, поклонивши своје дело за колекцију ове српске светиње.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com