Изложбе

Шумови мора

Изложба преузета из Природњачког музеја, аутора др Биљане Митровић

„Слике времена и догађаја на српском новцу - Новац Кнежевине и Краљевине Србије“

Поводом обележавања манифестације Ноћ музеја 2019. у Кнез Михаиловом конаку у оквиру народног музеја у Крагујевцу, Народна банка Србије ће учествовати с изложбом под називом "Слике времена и догађаја на српском новцу - Новац Кнежевине и Краљевине Србије".

Ноћ музеја: Изложба слика Милене Павловић Барили

Изложба слика Милене Павловић Барили (1909 - 1945) једне од наших највећих уметница и најинтересантнијих личности тог периода, организована је у сарадњи са Фондацијом Миленин дом - Галеријом Милене Павловић Барили. Аутор изложбе виши кустос Виолета Томић направила је избор из богате збирке Фондације. Уметнички опус Барилијеве биће представљен са 14 слика, три илустрације и четири лична предмета.

Отварање изложбе у оквиру Ноћи музеја „The New Standards - Изгубљене поетике" Зорана Игњатовића

Изложбу ће отворити Марија Коњикушић, историчарка уметности.

Уметничка пракса Зорана Игњатовића обухвата рад у различитим ликовним техникама, преко слика великих и малих формата, колажа и цртежа, па све до различитих објеката и скулптура. Изазови који су се десили са сваким новим материјалом, или преласком на другу технику, створили су услове за вишедимензионално промишљање, на константну стваралачку игру, померање граница како у самом медијуму тако и у изналажењу нових инспирација кроз разноликост. Нови стандард – Изгубљене поетике престављају скупину радова насталих током двадесет девет година интезивног посвећеног рада. То су радови који су често стварани независно од неких већ започетих циклуса, радови који су до сад остали не излагани, у атељеу. Они груписани и изложени заједно образују пресек свих вишегодишњих стваралачких импулса, уметниковог проматрања света и жеље да искомуницира са истим тим светом кроз свој рад, постављајући питања, и желећи да се посматрач кроз гледање рада и сам запита.

Ноћ музеја: Отварање изложбе слика Горана Соргића „Крагујевачки музичари“

У оквиру 16. Ноћи музеја, Установа Дом омладине организоваће изложбу слика Горана Соргића "Крагујевачки музичари".

Ноћ музеја у Спомен-музеју "21. октобар"

У сарадњи са Музејом града Београда Спомен - парк организује изложбу слика, цртежа, графика и личних предмета из легата једног од наших највећих уметника, Павла Паје Јовановића (1859 - 1957). Посетиоци ће моћи да виде нека од његових најпознатијих дела, попут ''Проглашење Душановог законика,'' али и мање позната, а изузетна дела, као и скице у цртежу и припреме за уљане слике и тако се упознају са начином рада и сликарским размишљањима барда наше уметности. Приказани радови обухватају период његовог ствралаштва од 1889. до 1951. године. Биће изложени и његови лични предмети: дипломе, оригиналан сликарски материјал и реквизити. Аутор изложбе је Исидора Савић, кустос Музеја града Београда.

Изложба радова ученика Друге техничке школе

Друга техничка школа традиционално излаже уметничке радове талентованих ученика са циљем да се прикаже њихова надареност и афирмише што већи број младих да крену путем уметности.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com