Концерт Мико Лукоме - хармоника

Мајски концерт сезоне Convivium Musicum '19 резервисан је за крагујевчанима добро познат и вољен звук хармонике. У Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у понедељак 20. маја, наступиће фински уметник Мико Луома.

Мико Луома је студирао на Високој школи у Тросингену код професора Хуга Нотхома и на Сибелијус академији код професора Матија Рантаненома. Као стипендиста Фулбрајтовог програма, имао је прилику да се Њујорку усавршава на пољима музичке анализе и извођачке праксе савремене музике. Наступа широм Европе и САД-а, као солиста и члан камерних ансамбала, редовно изводећи светске премијере савремених композиција. Организатор је и музичког фестивала под називом "Абоа Нова" у Талину. Осим активне извођачке каријере, бави се и педагошким радом. Запослен је као професор класичне хармонике и савремене камерне музике на Музичкој академији Турку у Финској, редовно одржава и семинаре широм света. Пред крагујевачком публиком ће изводити дела Ј. С. Баха, Д. Скарлатија, Б. Мантованија, Б. Лоранцена и других.

Концертна сезона се одржава уз подршку Града Крагујевца, Министарства културе и информисања, Филолошко-уметничког факултета и осталих пријатеља манифестације. Концерт почиње у 20 часова, а улаз је слободан.