Концерт пијанисте Еугена Инђића

Крагујевачка публика ће у недељу, 17. марта 2019. године, имати веома посебну и ретку част да чује светски познатог пијанисту Еугена Инђића, који ће наступити у оквиру Концертне сезоне Convivium Musicum '19.

Еуген Инђић, син српског генерала у југословенској војсци и руске пијанисткиње-аматера, од емигрирања у САД када је имао четири године, па до данашњих дана, достигао је неслућене уметничке и извођачке висине на пољу пијанизма. Високо музичко образовање је стекао прво на Филипс академији у Андоверу (Масачусетс), а затим и на Храварду где је уписао музикологију и композицију, као и у Џулијард школи за музику где је узимао приватне часове код славне Розине Левине. Међу значајним бројем еминентних педагога код којих се усавршавао, истиче се сарадња, а касније и велико пријатељство са познатим пијанистом Артуром Рубинштајном.

Еуген Инђић је остварио први јавни наступ са девет година у пратњи Симфонијског оркестра Спрингфилда. Од тада је наступао са великим бројем реномираних светских оркестара уз диригенте попут Гергијева, Бернштајна, Зинмана и других. Своје врхунско умеће приказао је на свим највећим и најзначајнијим музичким подијумима широм планете. Аплаузи, похвале и сјајне критике га прате током целе каријере. У варшавском часопису Музички покрет написано је: „Више од чаробњака клавира, Инђић је чаробњак музике", док је Њујорк Тајмс је забележио: „Модели јасноће и неугрожена лирика, запањујућа лакоћа, чудесна техничка достигнућа и импресивна звучност. Господар.". Широк дијапазон његовог умећа потврђује и критика из часописа Политикен (Копенхаген): „Он свира Шопена као Пољак, Дебисија као Француз, а Прокофјева као руски мајстор".

Организатори Концертне сезоне позивају суграђане и све љубитеље уметничке музике да не пропусте ову јединствену прилику и чују пијанисту светског реномеа као што је Еуген Инђић. Концерт се одржава у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, почетак је од 20 часова, а улаз је слободан. Реализација је остварена уз помоћ Града Крагујевца и подршку Филолошко-уметничког факултета, Музичке школе „др Милоје Милојевић", Музичког центра Крагујевац и осталих пријатеља манифестације.