Отварање изложбе „Дислокације: фотографска колонија у Орловату“

Дислокације: фотографска колонија у Орловату

Маида Груден и Мара Прохаска Марковић, историчарке уметности и оснивачи Фотографске колоније у Орловату ће отворити изложбу.

Фотографије често представљају повод, мотивацију, окосницу или заплет за комплексније наративе и догађаје. То нам доказује доминантно постојање фотографског медија у свакодневном животу данас. Фотографије су такође догађаји сами по себи. На социјалним мрежама учествују у грађењу жељеног идентитета, умрежавају људе, места и друге догађаје. Фотографије најчешће немају статус јединственог документа, већ чине део бесконачног процеса уланчавања чињеница које претендују на обликовање перцепције стварности и индуковања реалних догађаја. У савременој уметности, пак, фотографије одавно немају статус искључиво појединачног уметничког рада већ учествују као део већих целина у оквиру уметничких инсталација, уметничких књига или објеката, уметничких дела, који имају природу документације или перформанса. Сведоци смо да се фотографски медиј, којег карактерише невероватна мобилност, налази у свим чвориштима и прожимањима савременог света, да се налази у свим комуникацијама, па чак и када наизглед не постоји, или када се комуникација ослања на текст, разговор или додир.

Изложба "Дислокације: фотографска колонија у Орловату" обухвата уметничке радове петнаест уметника и једног уметничког пара, настале за четири године на фотографској колонији у селу Орловат, а који су део колекције "Легата Уроша Предића,". У питању су афирмисани уметници и њихове млађе колеге: Борис Бурић, Миа Ћук, Марија Коњикушић, Андреа Палашти, диСТРУКТУРА, Иван Арсенијевић, Нидаа Абоулхосн, Иван Петровић, Стефана Савић, Горан Мицевски, Нина Тодоровић, Михаило Васиљевић, Александрија Ајдуковић, Миљан Вулетић, Невена Поповић и Денис Јеремић.

Представљени радови, реализовани у комуникацији са локалним становништвом и контекстом, укључују различите аспекте фотографије као документа, архивског предмета, комуникативног средства, методе за истраживање визуелне перцепције и културних конвенција. Свакодневни живот житеља села и дошљака, њихово окружење, занимања и интересовања, приказани су кроз фотографске жанрове, као што су пејзаж, жанр сцене, портрети. На тај начин једно село у Војводини оживљено је бројним визурама заснованим на различитим перцепцијама, искуствима и сензибилитетима уметника.

Искуство у организацији традиционалних ликовних колонија које је претходило оснивању фотографске колоније у Орловату показало је да су уметници који су радили у медију фотографије интегрисали своју праксу у село и успоставили комуникацију са мештанима кроз непосредан и интерактиван приступ. Због тога је 2014. године основана фотографска колонију у Орловату са циљем да се испитају и развију потенцијали фотографског медија. Поред уметника у селу је боравила и психолошкиња Дубравка Радусиновић која је реализовала психолошко-фотографске радионице са младим житељима села засноване на посматрању и разумевању туђих, и креирању сопствених фотографија.

Радови са фотографске колоније у Орловату представљени су у Српском културном центру у Паризу 2015. године у оквиру изложбе “Serbie: Photo” и 2017. у Савременој галерији у Зрењанину.

Колонију су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Друштво завичајаца Орловат, Месна заједница Орловат, ОШ Урош Предић Орловат, Уружење Културна периферија, агенција Еартх ПР и житељи Орловата.

Изложба ће бити отворена до 18. фебруара 2019.