„Витез библиотекар“ Машa Мехмедовићa, документарни филм и разговор са аутором

"Необичан витез – самопрозвани витез библиотекар који је самоиницијативно то одлучио бити, неуморно трчкара од библиотеке кроз врлети и беспућа до човека, ма где он био, он долази како би му уручио потребну књигу. Његова је мисија утицати на развој свести о значају библиотека, књига, читања… тај прилично шашави (?) човек, уједно и аутор овог документарца, притом не мари да ли ће његов напор бити узалудан, јер зна да је оно за шта се бори само по себи вредно напора. Нарочиту снагу дају му саговорници које открива на најразличитијим местима; њихове речи су му додатни ветар у леђа; те се здруженом снагом витешке акције и тих бритких речи настоје превладати врлети и беспућа у које је босанскохерцеговачко библиотекарство запало..."

У овом документарцу говоре људи различитих занимања, друштвених улога – професор језика, песник, пензионисани комунални радник, књижевник, прoдавац на бувљаку, професор емеритус… и у тој полифонији гласова који се међусобно допуњују гради се вредност овог дела коју чине баш они – људи спремни безрезервно о свему да говоре и јавно искажу своје мишљење.

“Витез библиотекар – кроз врлети и беспућа” резултат је трогодишњег волонтерског рада аутора Маше Мехмедовића. У цели рад уложено је 0,00 пара. Другим речима – нису уложена никаква материјална средства, није уложено ништа, осим добре воље, ентузијазма и жеље да се подстакну промене набоље.

О АУТОРУ:

Машо Мехмедовић рођен је 1989. године у Тузли. Завршио је основне, а потом и мастер студије Компаративне књижевности и библиотекарства на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву.

Вођа је "Покрета за народноослободилачко библиотекарство", чија је мисија изборити се за библиотеке које ће бити оно што својом суштином заправо и јесу – ослободилачке установе, тј. установе помоћу којих се људи могу самоослобађати, односно ослобађати се путем проверених информација, учења, знања.

Режија / сценарио / монтажа:
Машо Мехмедовић