Концерт - Мина Мијовић клавир и Александар Стојић гитара

Концерт - Мина Мијовић клавир и Александар Стојић гитара

Мина Мијовић је рођена у Крагујевцу, 1994. године. Одрастајући у музичкој породици интересовање за музику показује у раном детињству па тако клавир почиње да свира са четири године, а са пет година већ одлази на своје прво такмичење где побеђује (такмичење младих пијаниста Југославије у Нишу) након чега наставља да осваја низ првих и специјалних награда, од којих се издвајају:
Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, прва награда и лауреат – Београд, Србија (2001, 2003, 2005, 2007),
Фестивал младих пијаниста, прва награда (2001,2002,2003,2005) и лауреат (2004,2006) - Шабац, Србија
Београдски подијум младих талената “В. Мокрањац”, прва награда – Београд, Србија (2004)
Интернационално такмичење младих музичара "Петар Коњовић", прва награда - Београд, Србија (2005)
“Даворин Јенко”, прва награда и лауреат у категоријама А и Б – Београд, Србија (2005)
Београдски подијум младих талената “В. А. Моцарт”, прва награда – Београд, Србија (2006)
Пијанистички меморијал “В. Вучковић” прва награда и лауреат – Београд, Србија (2005, 2007)
"Young piano stars" prize winner - Берлин, Немачка (2014),
HIPC prize winner - Холандија, Хаг (2015)
"Young artist competition " победник - Тампа, Флорида, САД (2015) и многе друге.

Нижу музичку школу “Др Милоје Милојевић” завршава у Крагујевцу у класи проф. Сузане Рачић и проф. Наталије Томић. Средњу музичку школу “В. Мокрањац” похађа у Београду, са чијим је оркестром са само 13 година као солиста наступила на Коларцу.
Факултет Музичке Уметности у Београду уписује са 14 година у класи проф. Невене Поповић где дипломира након четири године са највишим просеком из клавира на години, а са 19 година добија и своју мастер диплому.
Две године након тога одлази на Универзитет Јужне Флориде на мастер студије, где добија пуну стипендију као и место сарадника у настави на факултету. Била је члан званичног “Пресидент” триа Универзитета Јужне Флориде.

Наступала је у свим значајним салама широм Србије као што су Задужбина Илије М. Коларца, скупштина града Београда, САНУ, Артгет, Етнографски музеј као и многе друге.

Од значајнијих наступа се издвајају наступи са Tampa Bay Symphony (Флорида, САД) где је наступала као солиста, поводом чега је објављена и критика њеног концерта у “Tampa Bay Times” САД новинама. Њено свирање је описано као изузетно енергично и емотивно, са врхунским техничким способностима које је оркестру представило прави изазов.
Од осталих наступа се издвајају наступи у Teatro Victoria (Мадрид, Шпанија), Barness music recital hall (Тампа, Флорида САД), KavalierHäuser Schloss Königs Wusterhausen (Берлин, Немачка), Straz center of the performing arts (Тампа, Фл САД), Palladium theater (Ст. Петерсбург, Фл САД),
Conservatorio di musica “PI Tchaikovsky” di Nocera Terinese (Италија), Vene kultuurikeskus (Талин, Естонија), Metodisti kirik (Талин Естонија), Сала Словеначке филхармоније (Љубљана, Словенија), црква Oldeslo (Хаг Холандија).

Радила је са еминентим професорима клавира широм света као што су Џон О'Конор, Matti Raekalio, George Kern, Albert Mamriev, Konstantin Bogino, Јуриј Кот, Александар Сердар, Доријан Лељак, Leonel Morales и многи други.
Александар Стојић је почео да свира гитару са седам година као самоуки гитариста. Своје прво музичко образовање стиче у Панчеву где је завршио средњу музичку школу „Јован Бандур“ у периоду од 1998-2002. године. Године 2002. почиње своје студије на бечком музичком универзитету „ Universitet fu musik und darstellende kunst“ у класи професора Waltera Wurdingera, где касније стиче магистарску титулу уз највише оцене. Био је редовни стипендиста индивидуалне стипендије универзитета у Бечу и стипендиста „ Stiftung Victor Bunzl“.
Своје професорско радно искуство стекао је уз дугогодишњи приватни рад са студентима из свих делова света (припрема студената за пријемне испите, припреме за испите, такмичења, итд.) уз препоруке свог професора. Од 2011. године је и званично професор у крагујевачкој музичкој школи „Др Милоје Милојевић“. Поред познавања класичне гитаре, показује велике способности у свирању џеза, рока, блуза и осталих музичких праваца.
Шеснаест година концертне каријере красе наступи на највећим музичким фестивалима широм света: Siget fest Будимпешта (Мађарска, 2007. године), Rio Loco фестивал (Тулуз, Француска) наступ са великаном џез хармонике Richard Gallianom, Akkordeon festival (Беч, Аустрија), Wiesen џез фестивал (Беч, Аустрија), Lugano Jazz Estival (Лугано, Швајцарска, 2016. године), Нишвил (Ниш, 2016. године). Концертне активности у Јужној Кореји, Јапану, Холандији, Белгији, Немачкој, Африци, Русији, Литванији на скоро свим престижним концертним бинама. Од 2012. до 2014. године солиста на бечком новогодишњем концерту у Volks theatar (Народно позориште, Беч, Аустрија).
Године 2012. оснива групу „Стоикс“ која изводи његову ауторску музикум у чијем су саставу: Иван Алексијевић клавир, (пијаниста Биг Бенда РТС-а), Јован Јовановић, бас гитара, Саша Ранковић, бубњеви. Године 2013. издаје свој први албум „„For whose grandma's sake?“. Са групом наступа у периоду између 2013-2015. године на неколико важних фестивала: „21. дани српског духовног преображења“ у Деспотовцу (2013.), завршни концерт у КЦ Градац у Рашкој (2013.), 2014. године „ Jazztronic “ у Вршцу, „Други џез фестивал“ у Херцег Новом и отварање фестивала „ОКТОХ“ у Крагујевцу. Од 2014. године оснива „Ресава фест“ у Деспотовцу, фестивал светске музике.
Године 2015. постаје вођа бенда Данице Крстић. Исте године снима албум са Дулетом Ресавцем који аранжира и издаје за ПГП РТС и учествује у завршавању албума „Balkan lovers“-а. У 2016. години наступа са истим бендом као и трубачем Марком Марковићем на престижним фестивалима Lugano Jazz Festival и Нишвил.