Бриши од своје жене

РЕЈ КУНИ
БРИШИ ОД СВОЈЕ ЖЕНЕ
Наслов оригинала: Run for Your Wife
Редитељ Ферид Карајица

Улоге:
МЕРИ СМИТ……………………………. Јасмина Димитријевић
БАРБАРА СМИТ……………………………. Сања Матејић
ЏОН СМИТ……………………………. Никола Милојевић
ИНСПЕКТОР ТУТОН……………………………. Миодраг Пејковић
СТЕНЛИ ГАРДНЕР……………………………. Чедомир Штајн
ИНСПЕКТОР МЕКПОРТЕР……………………………. Александар Милојевић
БОБИ МОДИ……………………………. Иван Видосављевић
НОВИНАРИ-РЕПОРТЕРИ……………………………. Марија Ракочевић и Богдан Милојевић
Режија, адаптација и избор музике: Ферид Карајица
Сценографија: Ана Колбјанова
Костим: Јелена Јањатовић

Сезона 2019/20.
Ферид Карајица је у Књажевско-српском театру дуги низ година (од 1989) сарадник за сценски покрет у представама различитих редитеља, али и редитељ прославе три велика јубилеја овог позоришта. Радио је сценски покрет на представама Град са зечијим ушима, Буђење пролећа, Сад се смеј, Сотире, Земља јесмо, Краљ Лир, Цар и пастир, Лимунација, Љубавник, Дангубе, Шта је то у људском бићу што га води према пићу, Код лепог изгледа и У ствари, театар. Режирао је Манифестацију 160 година театра у Срба, велики позоришни карневал на простору Позоришног трга, 170 година установности и театра у директном преносу РТС-а и представу Бриши од своје жене Реја Кунија у поводу 185 година Књажевско-српског театра.
185 година Театра у Крагујевцу
1835-2020.
Идеја театра у Крагујевцу зачета је, као што знамо, у време Милоша Обреновића и Јоакима Вујића, а прва професионална премијера одиграна је 15. фебруара 1835. године када је отац српског позоришта Јоаким Вујић поставио комад Фернандо и Јарика. Овај догађај представља почетак организованог позоришног живота у Србији и сведочи о снажној традицији театарске уметности и њене важности у свести грађана.
Текућа 2020. је јубиларна година у којој наш Театар обележава 185 година од свог оснивања. Посвећена је свим уметницима који су стварали историју првог позоришта у Србији, а премијерни репертоар припремљен је као својеврстан омаж неким од најуспешнијих представа нашег позоришта које су извођене у послератном периоду. Премијером популарног и вољеног водвиља Бриши од своје жене Реја Кунија почињемо са обележавањем великог јубилеја. Ова „необавезна играрија“ и „весела комедија“ која се „игра весело“ и коју „треба гледати весело“, како је, поводом прве премијере, записао редитељ Петар Говедаровић, премијерно је изведена 12. јуна 1992. године у тадашњем Театру „Јоаким Вујић“ и, не само што се са успехом код публике задржала дуги низ година на репертоару и стекла култни статус, већ је изродила још два својеврсна „наставка“: представу Бриши од свога мужа (Покварењак) Реја Кунија у режији Петра Говедаровића (премијера 23. децембра 1992) и Бриши од свога брата Драгане Бошковић у режији Братислава Младеновића (премијера 31. маја 1994).