Изложба „ФРЕСКЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“

Организатори: Галерија фресака Народног музеја у Београду и Народни музеј у Крагујевцу
Аутор изложбе: Бојан Поповић, кустос Народног музеја у Београду

Изложба „Фреске Косова и Метохије“ биће отворена поводом обележавања Дана државности Републике Србије и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве у Галерији Народног музеја у Крагујевцу 14. 02. 2020. године у 13 сати.
Репрезентативна изложба реализована је у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду. На изложби ће бити презентовано 22 копије фресака великог формата, које су радили врхунски кописти и 5 натписа. Ова културна добра налазе се у манастирима Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Дечани и Грачаница – четири споменика који су на листи светске културне баштине UNESCO-a. Аутор изложбе је Бојан Поповић, кустос Народног музеја у Београду.
Концепција изложбе подразумева дидактички, афирмативан дискурс, уперен на упознавање – презентацију фресака Косова и Метохије. Преко избора експоната сложеност и разноликост теме јасно је осветљена. Косово, уз Рашку, темељ је средњовековне државе и основ идентитета.
Народни музеј у Крагујевцу овом како духовно, тако и култоролошки изузетно вредном изложбом за српски народ даје свој допринос обележавању два јубилеја, представљајући културну баштину нашег народа кроз дела која су угрожена и до којих се тешко може доћи.