ESTAM: Syrinx I Fatima Spar Quintet

СКЦ Крагујевац организује друго издање јединственог музичког фестивала – ESTAM world music festival – који ће се одржати 13. и 14. децембра у Књажевско-српском театру.
ЕСТАМ 2019 представља афирмисане извођаче европске сцене као и музичке великане домаћих простора.

ПРОГРАМ:
петак, 13. децембар

Syrinx
Fatima Spar Quintet

субота, 14. децембар

Elina Duni Trio
Boris Kovač NEW RITUAL QUARTET

 

 

FATIMA SPAR QUINTET

Fatima Spar са својим бендом The Freedom Fries наступа више од 15 година широм света у реномираним клубовима и на познатим фестивалима. Већ 2004., у години оснивања, бенд осваја престижну награду публике и жирија на такмичењу Austrian World Music Award. Следе номинације за Amadeus Austrian Music Award и BBC World Music Award за албуме Zir Zop и Trust. Fatima Spar & The Freedom Fries је први аустријски бенд који је наступао у официјалном програму WOMEX-a у Шпанији и Eurosonic-a у Холандији.
Fatima Spar пише хумористичне и социјално – критичке текстове песама на енглеском, немачком и турском језику док је музички стил мешавина живахног свинга тридесетих година, попа и елемената балканске музике.

 

SYRINX

Ансамбл Syrinx је млади пројекат који чине врсни музичари из Србије – Аца Пејчић (сакс, кавал, синтови), Павле Попов (бас и гитара) и Том Феђа Франклин (бубњеви и перкусије). Настао је као резултат дугогодишње сарадње пре свега у оквиру студијског рада, као и наступа у најразличитијим бендовским поставама. Музика коју изводе Syrinx се не може сврстати ни у један жанр, она је променљива и неухватљива. Са јаким ослонцем на традиционалну музику нашег поднебља, као и упливима америчког џеза и „нове“ електронске музике. Њихов сет је у великој мери спој хипнотишуће електронске и балканске народне музике.