Концертна сезона „Convivium Musicum '19“

Осми, уједно и последњи концерт сезоне „Convivium Musicum '19“ одржаће се у четвртак, 5. децембра. Успешну концертну сезону и 2019. годину организатори завршавају наступом ансамбла ЛП Дуо.

ЛП Дуо чине Соња Лончар и Андрија Павловић, врсни пијанисти који заједно наступају од 2004. године. Током свог постојања ЛП Дуо је стекао репутацију једног од најбољих домаћих ансамбала, али светски познатог клавирског дуа. Ансамбл се поред многобројних награда и признања може похвалити и завидним бројем наступа широм света, на реномираним музичким сценама попут Карнеги хола у Њујорку, Кенеди центра у Вашингтону, НУС-а у Сингапуру, Краљевске данске опере и позоришта у Копенхагену и других. ЛП Дуо се бави и компоновањем музике за позориште, ТВ и филм. Поред наведеног ансамбл успешно помера границе музике и уметничког стваралаштва. Једни су од покретача интернационалног уметничко-научног пројекта „Квантна музика“ у оквиру којега су изумели и хибридни клавир који спаја акустичне клавире са електронском музиком и креира низ нових могућности извођења и креирања музике. На наступу у Крагујевцу, ЛП Дуо ће поред дела И. Божичевића, Л. Перин и К. Хелвега, премијерно извести и део ауторске музике са новог албума „Duality“ у издању Universal Music Group.

Организатори позивају суграђане да не пропусте овај, најблаже речено, магични концерт ансамбла који својом посебном харизмом и енергијом осваја сваку публику пред којом наступа. Као препоруку за овај концерт довољно је навести критику коју су добили након извођења у Карнеги холу: „Елеганција класике, слобода џеза и снага рокенрола“.

Концерт се одржава у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком у 20 часова, а улаз је слободан. Град Крагујевац допринео је у значајној мери реализацији овог пројекта обезбеђивањем дела средстава за његово суфинансирање. Подршку манифестацији су пружили и Филолошко-уметнички факултет, Музичка школа „др Милоје Милојевић“, Музички центар Крагујевац, Музичка омладина Крагујевца, портал Први Први на скали и други пријатељи.