Реприза представе: ХАМЕЛН

Овогодишњу продукцију Академског позоришта СКЦ-а обележиће још један наслов, још једна премијера – представа Хамелн, по мотивима текста Пацоловац, ауторке Марије Стојановић, а у режији Костадина Стојадинова.

Реч редитеља

У Хамелну нема јунака, нити поуке – наш Хамелн је приказано стање средњовековног града уништеног кугом, прождрљивошћу пацова, али и себичношћу градских већника који, и у најтежим тренуцима за град, стављају свој интерес испред општег. Иако се чини да би сваки сукоб могао бити разрешен доласком некога ко би својом „чаробном фрулом” отерао пацове и спасио Хамелн од пропадања, људска похлепа и у најтежим тренуцима од спасиоца ствара џелата. Писан лаганим, хумористичним тоном, текст који је основа Хамелна, изазива подсмех људским слабостима и манама као реакцију на нешто што је временски и просторно довољно далеко и већ припада легенди. Наш Хамелн је, са друге стране, близак сваком месту и времену у коме се апсурд нуди као оправдање и решење за све поступке, стога се и прелазак из лошег стања у оно „још горе” нуди као образац – формула која постаје универзална и која је наџивела и легенду. Наш Хамелн се догађа и траје, нема последица, осим за оне чије се постојање оправдава сврхом жртвовања, те тако и Хамелн постаје шаховско поље на коме се, у једној бесмисленој игри, пиони изнова рађају и оправдавају своју сврху.

Марија Стојановић дипломирала је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Пише драме, поезију, филмске и музичке сценарије. Драма Пацоловац објављена је 1993, а изведена 2001. године. Поред ње, изведене су и драме Гвоздене ципеле, Сигурна кућа, Петар Пан, Писта за Шехерезаду, као и музичко-сценско дело Тесла − тотална рефлексија. Објавила је и збирке песама Други град и Ја да нисам ја.

Улоге тумаче – Илија Ивановић, Анастасија Ђорђевић, Алекса Свиларов, Филип Ђурић, Татјана Николић, Рада Несторовић, Јована Милосављевић, Милица Ђорђевић, Емилија Михаиловић, Милена Перић

Адаптација текста − Костадин Стојадинов
Сценограф – Костадин Стојадинов
Костимографи – ансамбл представе
Мајстор светла – Милан Петровић
Мајстор тона – Филип Стојковић
Мајстор сцене – Бојан Младеновић