"Башта сљезове боје"

Бранко Ћопић

БАШТА СЉЕЗОВЕ БОЈЕ

Редитељ: Марко Мисирача
Драматизација: Марко Мисирача
Сценограф: Миливоје Штуловић
Костимограф: Јелена Јањатовић
Композитор: Драгослав Танасковић
Лектор: Радован Кнежевић
Сарадник за звучне ефекте: Бранислав Пиповић
Вокал: Јасмина Димитријевић

Улоге:

Велики Бранко – Милош Крстовић
Мали Бранко – Никола Пејковић
Дјед Раде – Миодраг Пејковић
Самарџија Петрак – Саша Пилиповић
Лопов Саватије – Милић Јовановић
Мајка Соја – Ана Тодоровић Диало
Стриц Ниџо – Ненад Вулевић
Учитељица – Сања Матејић
Наредник Мунижаба – Александар Милојевић
Жандар – Младен Кнежевић

Премијера: 7. децембар 2015.

Реч редитеља

Уводећи нас у „Башту сљезове боје“, једну од својих најлепших збирки прича из раног детињства, својеврсну поему о „изгубљеном рају“ у који је вечито тежио да се врати, међу свог дједа Раду, стрица Ниџу, мајку Соју, самарџију Петрака и остале „добре људе и свете бојовнике“, Бранко Ћопић нас је, кроз писмо свом мртвом пријатељу Зији Диздаревићу, књижевнику убијеном 1942. године у логору Јасеновац, упозорио на „црне коње и црне коњанике, ноћне и дневне вампире“ који се умножавају по свету док он, пре него га одведу, жури да исприча „златну бајку о људима, добрим старцима и занесеним дјечацима“ чије су му семе посејали у срце још у детињству.
У времену када су црни коњи и црни коњаници већ увелико ту и када апокалиптична неман у облику тероризма, новог светског рата, фашизма у малом и великом или неолибералног капитализма прети да ће уништити све оно духовно и хумано у људској јединки, верујем да враћање у свет „добрих стараца и занесених дјечака“ под митском планином Грмечом може да нас бар мало подсети на праве људске вредности и помогне нам да сачувамо себе и своје најближе од надолазећег зла које је Бранко Ћопић предосећао али исто тако и веровао „да још увијек није искована сабља која може сјећи наше мјесечине, насмијане зоре и тужне сутоне“.

Марко Мисирача, Крагујевац 2015. године

Фестивали:
Ревија „Јоакимови дани“, Крагујевац (8. мај 2016); Фестивал босанскохерцеговачке драме, Зеница (ван конкуренције – 13. мај 2016); Фестивал за децу и младе „Мали Јоаким“, Краљево (13. новембар 2016).

Награде:
Миодраг Пејковић – Годишња награда за улогу Дједа Рада – Књажевско-српски театар, Крагујевац.