Отварање изложбе „Људи који су мењали Србију - проф. Јован Ђ. Мирковић - музички педагог, библиотекар, космополита, филантроп и задужбинар“

Оставштина двопредметног професора гимназије Јована Ђ. Мирковића представља богатство у историографском и културолошком смислу. Монографија коју прати изложба о Јовану Ђ. Мирковићу сагледава задужбинарство и доброчинство у првим деценијама XX века с једне и пружа могућност широј јавности да упозна личност Београђанина (по месту рођења) и грађанина света (по сопственом избору) који је живео у Панчеву, Берлину, Прагу, Алексинцу, Крагујевцу... са друге стране.

У просветно-културној историји града Крагујевца остало је забележено да је захваљујући Јовану Ђ. Мирковићу, који је прихватио да у време окупације (1915–1918) предаје мађарски језик, обновљен рад Крагујевачке гимназије и да је 11. априла 1941. при уласку немачке моторизоване јединице у град, а затим и у зграду Начелства, личним залагањем, спасао фонд Јавне библиотеке од уништења. Монографија и изложба су део пројекта „Људи који су мењали Србију – професор Јован Ђ. Мирковић – музички педагог, библиотекар, космополита, филантроп и задужбинар“ који је подржало Министарство културе и информисања.