ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – ACCELLORANDOM

Дуо ACCELLORANDOM – Словенија / Немачка
1. место на такмичењу у Кастелфидарду 2018.г.

Чланице дуа ACCELLORANDOM су две младе истакнуте уметнице из Словеније, Нежа Торкар (1990) - хармоника и Романа Шимбера (1995) – виолончело.
Са заједничким наступима почеле су још као ученице музичке школе Јесеницама, када су учествовале и на међународном такмичењу у Пули (Хрватска) и освојиле друго место.
Њихови музички путеви раздвојили су се у време студија. Нежа је студирала хармонику у Вајмару а Романа виолончело у Загребу и обе су се усмериле на развој солистичких каријера, концерте и наступе на националним и међународним такмичењима.
Највећи успеси Неже Торкар су награде на такмичењима у Арасатеу, Клингенталу и Генту док је Романа награђивана такмичењу „Петар Кољовић“ у Београду и националним такмичењима у Словенији.
Упркос удаљености њихови путеви укрстили су се поново 2016.г.
када су обновиле сарадњу и започеле заједнички рад припремајући се за концертне наступе и такмичења.
Те године ушле су у финале на такмичењу у барокној музици у Бад Либенверду (Немачка).
У циљу усавршавања учествовале су и на семинарима реномираних светских музичара као што су: Кармен Печар - Коритник, Павле Зајцев, Моника Лесковар, Иван Ковал, Олаф Рајмерс и др.
2018. година је била изузетно успешна јер су учествовале на три велика међународна такмичења хармоникаша и оствариле одличне резултате. Победиле су у Пули у најстаријој категорији комерне музике и добили посебно признање града Пуле за највишу оцену у свим категоријама камерне музике. У Клингентхалу (Немачка), за који се верује да је најважније такмичење хармоникаша, биле су друге, а на такмичењу у Кастелфидарду (Италија) поново су победиле у категорији класичне камерне музике а додељена им је и посебна награда за најбоље оцењени наступ на такмичењу.
У међувремену редовно концертирају у Словенији, Немачкој, Италији и Хрватској.