Концертна сезона „Convivium Musicum ’19“

Након летње паузе и 6. Интернационалног фестивала камерне музике, наставља се Концертна сезона „Convivium Musicum ’19“. У другој половини сезоне публика ће имати прилике да чује изванредне ансамбле и изузетно успешне домаће извођаче. На првом концерту ове јесени, а петом у оквиру сезоне, наступиће један од најпoзнатијих домаћих оркестара – „Камерата академика“ из Новог Сада.

Камерни оркестар „Камерата академика“ основан је 1988. године на Академији уметности у Новом Саду. Чланови оркестра су најбољи уметници Академије − асистенти, доценти и најталентованији студенти. Под вођством челисте Иштвана Варге, оркестар је успешно наступао широм тадашње Југославије, као и у иностранству, све до 1999. године, када је због прилика у земљи ансамбл престао да постоји. Године 2007, на иницијативу челисте Марка Милетића, оркестар се обнавља и од тада наставља свој успешни пут. Сада, као и током првог периода деловања, оркестар бележи бројне и запажене концерте. Ансамбл наступа са реномираним уметницима попут Стефана Миленковића, Романа Симовића, Јулије Хартиг и других, изводећи врхунска музичка дела, како светских композитора, тако и домаћих аутора.

Концерт ансамбла „Камерата академика“ одржава се у четвртак, 10. октобра, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком од 20 часова, а улаз је слободан. На програму су дела Ј. С. Баха, П. Васкса и Д. Шостаковича. Организатори позивају суграђане да не пропусте наступ овог сјајног ансамбла за који је Роман Симовић, концерт-мајстор Лондонског симфонијског оркестра, рекао: „Ово је без сумње најбољи оркестар у земљи“.

Организатор Концертне сезоне је Удружење грађана „CONVIVIUM MUSICUM“, а реализацију су омогућили дугогодишњи сарадници Удружења. Град Крагујевац допринео је у значајној мери реализацији овог пројекта обезбеђивањем дела средстава за његово суфинансирање, а подршку су пружили и Филолошко-уметнички факултет, Музички центар Крагујевац, Музичка омладина Крагујевац, Први Први на скали и остали пријатељи манифестације.