Тамаш Ерди пијаниста (Мађарска)

Пијаниста Тамаш Ерди изгубио је чуло вида од превелике количине кисеоника у неисправном инкубатору. Његово интересовање за музику откривено је у раној младости. Како би научили Тамаша да свира клавир, његови професори користе јединствену методу под називом „структурални метод“, преко ког он практично прекомпонује музику која му је представљена.

Са 15 година наступио је на престижном Пролећном фестивалу у Будимпешти са диригентом Тамаш Вашаријем изводећи Моцартов клавирски концерт. Са 17 година осваја Луј Брај Међународно клавирско такмичење у Москви након чега је примљен на Музичку академију у Бечу.

Са 18 година у аранжману за пет клавира освојили су Ђина Бахауер клавирско такмичење у Салт Лејк ситију. 2002. године Тамаш дипломира на Краљевском конзерваторијуму у Торонту као клавирски уметник код Леона Флајшера. За време студија у Торонту свирао је са Симфонијским оркестром из Торонта, са Исландском Симфонијом, Симфонијским оркестром Мађарског радија, Моцарт оркестром из Беча, Мађарском националном филхармонијом, са Свердловск симфонијским оркестром.

2012. године затвара у Румунији Листове Бицентенијалне догађаје са Енеску симфонијским оркестром. Наступао је у Карнеги холу, Линколн центру, свирао је у Сиберији, Русији, Кувајту, Либану, САД, Канади и неколико европских градова, најскорије у Лондону у Барбикан центру, а ради са свим симфонијским оркестрима у Мађарској. Већ неколико пута је наступао пред 4000 људи испод чувеног Шопеновог споменика у Варшави, Пољској.

2008. године Тамаш добија Јуниор Прима награду за талентоване индивидуе испод 30 и осваја Прима Примисима 2010. године, што је једно од најпрестижнијих професионалних препознавања мађарских индивидуалаца од стране приватног сектора. 2012. године додељено му је државно одликовање „Орден заслуге Републике Мађарске, Витешки крст“.