ОКТОХ- камерни оркестар "Шлезингер"

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.

Програм HENRY PURCELL KРАЉИЦА ВИЛА ( Тhe Fairy Queen) Свита бр. 1 Preludijum Rondeau Jig Hornpipe Плес вила (А dance of the faries) Свита бр.2 Зрак (Аir) Плес мајмуна ( Monkey dance) Плес за пратиоце ноћи (Dance for the followers of the night) Chaconne В.А.МОЦАРТ Рондо за виолину и оркестар, к. 216 Г-дур Allegro_Adaggio_Rondeau_Allegro В.А.МОЦАРТ Рондо за виолину и оркестар, к.373 Ц-дуру Градски камерни оркестар ,,Шлезингер“ представља један од главних стубова музичког живота Крагујевца. Основан је 2006. године као резултат непорециве потребе за специфичном и драгоценом културном и уметничком улогом у музичком животу Крагујевца. Оркестар чине истакнути музичари нашег града. Градски камерни оркестар Шлезингер остварио је велики број целовечерњих концерата у Крагујевцу, Београду, Смедереву, Тивту. Такође је био и део телевизијских и радио емисија (од наступа уживо на РТС-у, до бројних наступа на локалним медијима). Од 2011.године Градски камерни оркестар Шлезингер делује као један од ансамбала Музичког центра Крагујевац.
Владимир Милић је дипломирао и магистрирао дириговање на Факултету музичке уметности у Београду. Остварио је више стотина концерата у Аустрији, Великој Британији, Грчкој, Италији, Мађарској, Румунији и Француској, као и у свим републикама бивше Југославије. Наступао је на значајним домаћим и међународним фестивалима(БЕМУС, Мокрањчеви дани, Међународна трибина композитора, Вагнеров фестивал, Атински фестивал...).

Дириговао је Београдском и Загребачком филхармонијом, симфонијским оркестрима Радио-телевизије Србије, Радиотелевизије Загреб, Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички и музичке школе Мокрањац у Београду, Нишким симфонијским оркестром, гудачким оркестрима Душан Сковран, Шлезингер, Pro clasicа и Мокрањац, као и многим другим оркестрима и хоровима. Од 1992. до 2004. године био је уметнички руководилац и диригент хора Београдски мадригалисти. Сада делује као ванредни професор за предмет Оркестар на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Године 2013. изабран је за шефа диригента Градског камерног оркестра Шлезингер из Крагујевца, а 2016. године је постао и шеф диригент Крагујевачког симфонијског оркестра.

Дарко Коџас је започео каријеру у концертној сезони 1964/65 са два наступа на подијуму Коларчеве задужбине, новембра 1964. са Београдском филхармонијом, диригент Живојин Здравковић (Менделсон) и маја 1965. са оркестром ФМУ, диригент Душан Сковран (Бетовен). У истом периоду, иако је још студент прве године, изабран је за члана камерног оркестра ФМУ под руководством проф. Душана Сковрана. Почетком 1969. године добија први ангажман у Скопљу као члан Македонске филхармоније са којом више пута наступа као солиста. Од 1970. године је члан Оркестра Краљевске Опере La MONNAIE у Бриселу као други концертмајстор. Чланови тада познатог белгијског гудачког квартета Bella Arte га бирају за уметничког вођу. Сарадња је нажалост прекинута због служења војне обавезе. Од септембра 1982.год. је трећи солиста Оркестра Радиотелевизије Луксембург, а од 1996.год, када овај ансамбл постаје Луксембуршка филхармонија, преузима место првог солисте. У периоду 1992 - 2002.год. је професор на Конзерваторијуму града Луксембурга. Поред наставе је и концертмајстор Оркестра професора Конзерваторијума. Наступао је у истом периоду као солиста и концертмајстор Камерног оркестра познатог фестивала у Echternach-у (Луксембург) на самом фестивалу, као и на две турнеје у САД-у. Учествује активно у музичком животу Луксембурга. Од 2003.године редовно наступа у Србији, а са градским оркестром Шлезингер је започео сарадњу 2016. године наступом у Крагујевцу и на Коларчевом народном универзитету.