БДЕЊЕ ОКТОХ - Крагујевачко певачко друштво

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.

Програм „СТРАДАЊЕ ПО МАТЕЈУ“ -одломци МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН АЛФЕЈЕВ
Дело „Страдање по Матеју“ митрополита и композитора Илариона Алфејева, јединствено је у традицији руске духовне музике по томе што је засновано наспецифичном споју веома различитих музичких, али и службених пракси Западне и Источне цркве. У овом делу долази до „сусрета“ и интеграције репрезентативних, широко препознатих елемената западне и источне црквене музике, жанра пасије, облика фуге, као и руског, односно староцрквеног језика. Човечанству добро познати догађај страдања Исуса Христа, описан у јевађељима Новог завета, сваком човеку, на сваком месту и у свако време, предлаже јеванђељски модел љубави, за темељ аутентичне личности и њене аутентичне улоге у свету који је окружује. Жртвоприносна љубав, као време и место нашег сусрета са другима, јесте покрет ка учешћу у бесмртности. Казивана кроз форму вокално-инструменталног музичког изражаја, ова библијска прича омогућава слушаоцима потпуно
нову врсту учествовања у њој, у садашњости, и у заједници са савременицима. И сада, као и тада, једини услов који се ставља пред сваког појединца, јесте срце отворено са другим човеком. Крагујевачко певачко друштво се, као млад, али професионално веома зрео хор, квалитетом наметнуо музичкој уметничкој сцени града као један од најзанимљивијих новитета.
Хор је основан 2014. године, а чланови хора су љубитељи хорске музике. Брзо су се доказали бројним наступима, концертима и наградама. Неки од најзапаженијих били су на крагујевачком ОКТОХ-у, на такмичењу Хорови међу фрескама, на ком освајају прву награду „Војислав Илић”, у Белорусији на Међународном православном хорском фестивалу Каложска Благовест, у граду Гродно, где 2017. освајају треће место. Веома промишљено и сигурно раде на себи и својој жељи да допринесу културном животу града Крагујевца, али и читавог региона. Њихов наступ са Крагујевачким оркестром, на ком је изведен Моцартов Реквијем, 2016. године, проглашен је културним догађајем године, а свакако је био и најпосећенији.
Чланови хора су млади ентузијасти са снажном жељом да допринесу разноврсности културног живота свог града, али и да својим ангажовањем утичу на децентрализацију културне и уметничке сцене Србије. Они активно „коментаришу” тренутно стање културе и уметности и јасно указују на проблеме које је потребно решити. Иновативност Крагујевачког певачког друштва у приступу организовању концерата огледа се у измештању
концертних програма ван стандардних оквира и концертних сала на које је публика навикла, попут концерта у холу Друге крагујевачке гимназије, који је за потребе извођења Моцартовог Реквијема добио сасвим нов визуелни идентитет, или имагинарне концертне сале у коју су чланови овог хора увели публику програмом концерта Summer time. Негују сарадњу са другим ансамблима, и кроз размену креативних идеја и искустава обогаћују свој репертоар.
Принцип рада Крагујевачког певачког друштва ослања се на основе које су у Крагујевцу 30-их година 19. века, на самом почетку развоја његовог музичког живота, ентузијастички постављала певачка друштва, састављена од судија, професора, радника Војнотехничког завода и свих оних који су ту позитивну музичку мисао ширили у својој средини. Уметнички руководилац хора је Ђорђе Цатић. Основно и средње музичко образовање стекао је у Крагујевцу, а високо на Факултету музичке уметности у Скопљу. Дириговање је учио код професора Богољуба Димића, а на факултету су му предавали проф. Драган Скуплевски и Саша Николовски. Данас ради као професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу. Са школским хором инструменталног одсека освојио је више златних и сребрних медаља на такмичењима у Србији и Републици Српској. Био је певач и асистент диригента професора Милоја Николића у Градском камерном хору Лицеум.