OKTOX – камерни оркестар „Синфониете“ (Санкт Петерсбург)

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.
I ДЕО КОНЦЕРТА Чајковски, 5 музичких комада за виолину и клавир (Чингиз Османов и Александар Рубинов) “Мелодија”, “Меланхолична серенада”, “Скерцо”, “Рефлексија”, “Валцер” - скерцо
“Руске игре из Лабудовог језера “
II ДЕО КОНЦЕРТА Чајковски, “Серенада за гудаче”

Симфонијета из Санкт Петербурга је један од најдинамичнијих и најпрогресивних камерних ансамбала савремене Русије. Ансамбл је основао 2014. године Чингиз Османов, који је први главни виолиниста Државног симфонијског оркестра у Санкт Петербургу и професор соло виолине на Државном конзерваторијуму у Санкт Петербургу. Након неколико значајних програма на главним позорницама Санкт Петербурга, Симфонијета Санкт Петербурга добила је признање као ансамбл највишег нивоа без компромиса у музичком стилу.
Специјалност Симфонијете Санкт Петербурга је комбинација традиционалне руске музичке школе са модерним тоновима, али и дубоко урањање у музичко значење, као и укључивање публике у процес заједничког стварања музике.
Репертоар Симфонијете Санкт Петербурга је широк и укључује не само све главне листе ремек-дела за камерне оркестре, као и Шенбергову „Преображену ноћ“, „Метаморфозе“ од Штрауса, „Сувенир из Фиренце“ и „Серенаду за гудаче“ од Чајковског, Вивалдија, Баха, Моцарта и друге композиторе, већ и ретке комаде као што су Вајнбергова „Друга симфонијета“ и многа дела петербуршких композитора као што су Баншиков, Арапов, Салманов и други.
Уз подршку одбора за културу Санкт Петербурга, Симфонијета одржава два значајна музичка фестивала у Санкт Петербургу, међународни фестивал за виолину „Ауерово наслеђе“ (од 2018.год) и „Санктпетербуршке ноћи“ (од 2017.год).
Један од најважнијих пројеката који је Симфонијета Санкт Петербурга осмислила и спровела у дело је велика серија класичних извођења за децу под називом „Обоји концерт“. Ово су потпуно бесплатни концерти на којима се деца у врло једноставној и пријатељској атмосфери упознају са ремекделима класичне музике. Пројекат се реализује уз подршку Фонда председничких грантова. Ансамбл чине изванредни музичари и најталентованији млади солисти Санкт Петербурга.