Дистопијски конструктивизам

Изложбу ће отворити Ђорђе Савић

ОПСКУРНЕ СТРАСТИ У АТОМИЗИРАНОМ ДРУШТВУ

Наслов јасно сумира два најприсутнија градивна елемента ове серије цртежа. Цртачки стил који је најчешће био инспирисан, у најширем смислу, фантастиком, детаљније: футуризмом, сајберпанком, научном фантастиком и на крају естетиком трансхуманизма.
Конструктивистичко размишљање је коришћено за оцртавање људи, биохакованих тела, мутаната и чистих енергетских бића у својим апстрактним окружењима кроз њихове свакодневне активности, нама неприступачне алгоритмове и директиве, навике и неспоразуме. Бића са мрачним амбицијама и моћним сновима о покоравању закона физике. Ови цртежи су прокријумчарене секвенце из постојања у коме сваки камен има своју омиљену synthwave композицију а архитектура је клесана слављењем емпирије и обећањем дивљег и богатог сутра.
Поред мита о моћи и превазилажењу ту је и низ комичнијих цртежа који неспретно али и топлије нагађају природу будућих ноћних мора. То су призори смешних и приступачних створења која пре информације стављају дух, која чувају права имена за старе и нове ствари и усуђују се да се играју иако се свет око њих освајачки устремљује ка свему што је изнад и испод људског.
Хладна и оштра дистопијска естетика меритократских фаланги удружена са призорима мекшег, готово дечијег света цртаних филмова и авантуристичких стрипова, заједно настоје да склопе потпунију визију једног нихилистичког (и ескапистичког) света најмање могућих реалности. Визију која не жели да прогнозира било шта. Визију света који не жели да буде призван или изазван већ референтан само свету људског стваралаштва, свету заумних иницијатива, фијук идеја, неупрљане инспирације, нове филозофије и неспутаног живота нове психе.

Бојан Милојевић је рођен у Краљеву 6. 06. 1985. године. Завршио је основну школу „Бранко Радићевић“ у Витковцу, општина Краљево. Дипломирао је на одсеку за графички дизајн на Високој школи струковних студија – Београдска политехника.
Бави се илустровањем књига, цртањем стрипова и графичким дизајном. Објављивао је своје радове најпре у фанзинима и самиздатима а потом и у стрип антологијама, новинским и уметничким часописима у Србији и иностранству. Редовно посећује и учествује на сајмовима, фестивалима, изложбама и радионицама које се баве стрипом, илустрацијом и другим визуелним уметностима.
Тренутно завршава свој први самостални научно фантастични стрип албум – Онтократија. Добитник је награде за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика на шеснаестом међународном стрип салону у Београду.