Алмир Мешковић и Даниел Лазар Дуо

Алмир (БиХ-хармоника) и Даниел (Србија-виолина) са својим разноврсним музичким талентима и способностима чине дуо који је врло посебан. Обојица имају сличан развојни пут, кренувши са класиком али су у току образовања заволели и завладали и традиционалном народном музиком. Упознали су се на мастер студијама на краљевској музичкој академији у Ослу крајем 2012 године, од тог момента су почели да истражују и да граде свој лични музички израз. Одмах су увидели да је њихово позамашно знање из области традиционалне музике Босне,Србије и Румуније, виртуозитет, техничке и музичке предиспозиције класичне музике, слобода импровизације али и ново стечено познавање скандинавског звука карта на коју су морали да одиграју.

Алмир и Даниел су имали као дуо задовољство и прилику да сарађују са врхунским домаћим и иностраним музичарима међу којима су: Јелена Томасевић ,Мустафа Сантић, Божо Врећо, Бошко Јовић, , Ернест Банго, Наноу Цоулибалy, Сидики Цамара, Сиље Нергåрд, Даниел Херскедал итд.

Наступали су на следећим фестивалима : Светски музички Фестивал Осло (Норвешка), Фøрдефестивален (Норвешка), Фолкеларм фолк мусик експо (Норвешка), Крåкеслоттфестивален (Норвешка), Телемарк фестивален (Норвешка), Трансформ мусиц фестивал (Норвешка), Кракоwски фестиwал акордеоноwy (Пољска), Тједан Израела (Хрватска), Смôгафестивален (Шведска).

Албум првенац овог дуа назван ”Roots” или ” Корени”, је реминисценција свега горе наведеног. Издат под покровитељством министарства културе Норвешке крајем лета 2018 године за норвешку дискографску кућу Етниск Мусикклубб. Моментално је наишао на јако позитиван одазив публике али и критике, уврштен је међу 15 најбољих албума на Европској музичкој листи светске музике у новембру 2018г. Проглашен је за домаћи албум године од стране емисије Диско 3000 која се емитује на радију Београд, уврштен је у топ 20 албума 2018г. из области светске музике од стране националног радија Норвешке итд.